Beyrut Gezi Notları

Beyrut Gezi Notları

Lübnan’nın başkenti Beyrut’a normalde 30 Ağustos 2012’de gidecektik. Fakat ortadoğunun karışıklığı sebebiyle ertelemiştik. Onun yerine ne yaptığımızı okumak için buraya tık tık

Sonunda gidip geldik, vakit ayağımın tozuyla gördüklerimi anlatma vakti 🙂

Öncelikle Beyrut’a neden mi gidilir? Vize istemiyor, yakın, yemekleri süper, doğu-batı Müslüman-Hristiyan sentezi, çevresinde güzel yerler var ve Türkleri çok seviyorlar!

Beyrut’a tur düzenleyen bir çok şirket var, ama turlara ihtiyaç duymadan rahatlıkla gezebileceğiniz güvenli bir yer. Otelimizi yine booking.com dan ayarladık. Beyrut’ta konaklama gayet makul fiyatlarda. Annem ve babamla gideceğimiz için güzel bir yerde kalalım dedik. Otelimiz Radisson Blu Martinez hem Müslüman mahallesi Hamra’ya, hem lüksün merkezi Downtown’a, hem de İzmir’deki kordon boyunun muadili olan Corniche’e yakın konumdaydı. Geceliği kişi başı 50 dolardı. Çok daha uygun fiyatlı yerler Hamra Caddesi etrafında mevcut. Bütçeyi daha da arttırırsanız Downtown’da bir otel seçmenizi öneririm. Biz otelimizden çok memnun kaldık, babamın doğum gününde odaya pasta ve balon yollayacak kadar naziklerdi.

Babamın doğum gününü kutluyoruz

Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşadığı bu ülkede hem dolar hem de Lübnan Lirası (LL) geçiyor. Yanınızda dolar götürmeniz uygun olacaktır. Orada ister dolar harcarsınız isterseniz de bir çok yerde LL ile değişim yapabilirsiniz, fiyat her yerde sabit: 1 dolar = 1500 Lüban Lirası.

İstanbul’dan direk olarak Beyrut’a uçulabiliyor, uçuş 1 saat 45 dakika sürüyor. Uçuş sonrası ineceğiniz yer Beyrut Rafic Hariri Havaalanı. İner inmez kozmopolit bir manzara karşılıyor sizi, pür makyaj bakımlı bayanlar bir yanda, kırmızı eşarplı Arap adamlar öbür yanda.

“Havaalanından şehir merkezine nasıl gideriz?” sorusunun cevabı “Taksi”. Ben Beyrut’ta çevre gezilerini ayarladığım “Lebanon Tours and Travels” adlı şirketten havaalanı transferi de satın aldım. Giderken 25 dolara, dönüşte 20 dolara götürdüler. 4 kişi olduğumuz için makul gelmişti ilk önce, ama havalimanından 20000 LL’ye yani 14-15 dolara götürecek taksiler de bulabilirsiniz. Tabii ki taksiler de 25 dolardan kapı açacaklardır ama siz pazarlıkla düşürmelisiniz. Rahat etmek isterseniz siz de bizim gibi transfer satın alabilirsiniz.

Havaalanında kendimi özel hissetiğim an 😛

Beyrut’da toplu taşıma yok. O yüzden taksilere mecburuz. Taksiciler sizi hep kandırmaya çalışacaklardır (oysa hiç alışkın değiliz değil mi (!)). Binmeden önce pazarlık yapılıyor, taksimetre yok. Biz de raconu bir kaç gün sonra anladık, yakın yerler için 5 dolar, uzak yerler için 7 dolara anlaşın. 10000 LL nispeten uzak yerler için ideal. Siz tam taksiden inerken “10bin lira değil, 10 dolar demek istemiştim” diye veya “10bin değil 15bin anlamıştım” gibi ayaklar yaparak daha fazla para almaya çalışıyorlar.

Taksilere “Servis” diyerek binme yöntemini de uygulayabilirsiniz, o zaman 2000 LL veriyorsunuz ama taksici aynı istikamete gidecek olan başka yolcu da alabiliyor araca.

Burası bir ortadoğu ülkesi, düzen tertip disiplin aramayın çok fazla. Özellikle trafikte. Bir çok yerde trafik ışığı yok, karşıdan karşıya geçmek zor. Araçlar sinyal, dikiz aynası vs… kullanmıyorlar. Çok fazla araba var ve her an bir yerde kaza olabilir.

Karışık bir trafik, her yer araba!

Burada Lübnan’ın tarihinden de bahsetmek gerekiyor, çünkü gezerken tarihin izlerine rastlıyorsunuz. 1950 lerde şaşaalı bir dönemin ardından 1970li yıllarda iç savaş başlıyor Lübnan’da. İnternet kaynaklarına göre “Müslüman – Hristiyan çatışması” olarak tanımlanmış olsa da orada gezerken konuştuğumuz kişiler hep “güç, iktidar ve para” yüzünden olduğunu, dinle ilgisi olmadığını söylediler. İç savaşta kurşunlanmış, bombalanmış bir çok bina görüyorsunuz. İç savaşın sembolü olarak Holiday Inn oteli şehrin ortasında yükseliyor. Hiç hizmet vermeden bu hale gelmiş.

Holiday Inn oteli

1990larda Beyrut Rafic Hariri ile yeniden doğuyor. Başbakan Hariri şehrin yaralarını sarmaya başlıyor, inşaatlar hızlanıyor, eski yapısına uygun olarak yenileniyor binalar. Downtown bölgesinde yenilenmiş muhteşem binalar görmek mümkün. Hala da bir çok inşaat sürüyor şehirde. Bol bol iş makinesi göreceksiniz.

Şu anda da Araplar, Yunan kökenli Hristiyanlar ve Ermeniler bir arada yaşıyorlar. Arapça ve Fransızca kullanılıyor günlük hayatta, ama İngilizce de çok yaygın. Hiç ummadığınız amcalar teyzeler İngilizce konuşabiliyor.

Şehirleri yürüyerek keşfetmek en hoşuma giden şekildir. Fakat burada biraz planlar şaştı. Çünkü verilen şehir haritasında tüm sokakların ismi yazmıyor. Dolayısıyla tam olarak nerede olduğunuzu anlayamıyorsunuz. Hamra Caddesi‘ne ulaşana kadar bir çok sokak gezdik, evet görmüş olduk, ama bir o kadar da yorulduk.

Hamra bölgesi Müslümanların bölümü. Çok güzel lüks evlerin yanısıra çok dökük ve eski yapılar da var. Beyrut Amerikan Üniversitesi de bu bölgede. Sadece Hamra Caddesi’ni değil, ara sokaklarına da girip çıkın. Rastgele girdiğimiz bir sokakta çok şık ve ucuz çantalar satan bir dükkan keşfettik biz mesela.

Moloz yığının ardında güzel bir bina

Hamra’ya gitmeye çalışıyoruz

Hamra’ya gitmeye çalışıyoruz

Ve Hamra Caddesi!

Hamra’nın sahil kesimi yani kordon boyuna Corniche (Korniş) deniliyor. Deniz kenarında yürüyüş yapanlar, bir şeyler içip keyifine bakanlar var hep. Siz de burada yürüyün, Akdeniz’e bir de buradan bakın. Corniche’in uzak bir kısmında Beyrut’un simgesi olabilecek yapıda Güvercin Kayalıkları, yani Pigeon Rocks var. Cornishe deki ev fiyatlarının 8 milyon dolardan başladığından bahsettiler. “Altı üstü bir apartman dairesi, yalı bile değil”  diye şaşırsak da, arap camiasının özgürlüğüne düşkün zenginlerinin ilk adresiymiş Beyrut.

Corniche

Pigeon Rocks

Corniche’in Downtown’a yakın kısmında bir marina var. Buraya Zaitunay Bay deniliyormuş. Yürürken bir yanınızda deniz ve lüks yatlar, bir yanınızda lüks restoranlar ve onların arkasında yükselen ışıl ışıl binalar olacak.

Zaitunay Bay

Zaitunay Bay

Downtown‘a gelirsek, lüks mağazalar, tertemiz sokaklar, sepya tonunda binalar hep burada. Tam ortada da Souks de Beirut alışveriş merkezi var, ama üstü açık, sokakların devamı gibi duruyor. Downtown’da tam ortada Place de l’Etoile yani yıldız meydanı var, ortada Rolex saat kulesi yükseliyor. Hamra ile bu bölge arasında büyük fark var.

Downtown sokakları

Saat kulesi

Uzaktan Muhammed el Emin Camisi‘nin kubbesini görüyoruz bu meydanda. Yakınına gidip fotoğraf da çektik. Sultan Ahmet Camiinden esinlenerek yapılmış dediler. Kubbesinin mavi olması da ondan olsa gerek…

Muhammed El Emin Camii

Muhammed el Emin Camisinin yanında Rafic Hariri’yi anma merkezi var. Hariri 2005 yılında bir suikaste kurban gidiyor, Beyrut’da deniz kıyısında bir patlama oluyor ve bu patlamada hayatını kaybediyor. Lübnanlılar da 2. kurucularına böyle bir mezarlık ve anma merkezi yapıyorlar. Bana biraz ilkel geldi, çünkü anma merkezi dediğim yer aslında bir çadır. Heralde inşaatı devam ediyordur.

Rafic Hariri mezarı

Gammayzeh (Camayze) diye bir bölge var ki gece hayatının nabzını tutuyor. Bir çok pub ve restoranın olduğu bölgede siz de bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Bir başka  Beyrut semti de Achrafieh. Ben bunu nasıl telaffuz edeceğim diye düşünürken şoforümüzden öğreniyorum, bildiğimiz “Eşrefiye” imiş burası, tabi biraz arap aksanı yaparsanız daha düzgün olur. Burası da güzel evlerin, lüks restoranların ve ABC alışveriş merkezinin olduğu semt. Haritamız ayrıntılı olmadığı için yine rastgele girip çıkıyoruz sokaklara. ABC mall u geziyoruz. Markalar bizdekilere benzer, fiyatlar da hemen hemen aynı. Yine de gezilebilir.

Beyrut’ta “o müze”, “bu köprü”, “şu heykel” gibi çok ünlü yapılar yok aslında. Daha çok “o bar”, “şu restoran” var 🙂 Hal böyle olunca biz de kendimizi yemeğe verdik. Lübnan mutfağının 3 önemli mezesiyle tanıştık gider gitmez: Humus, Tabbule, Fattoush. Bu 3ü sofralarımızın vazgeçilmezi oldu orada. Bunların yanında kebap veriliyor bazı geleneksel Lübnan restoranlarında.

Yemeğin yanında nargile içenler var, yanında içmeseler bile sonrasında içmek lazım! İç mekanlarda nargile ve sigara serbestti, ama güzel restoranlarda havalandırma da iyi oluyor, pek rahatsız olmadık.

Lübnan’daki yeme felsefemi anlatan graffiti

Bütün Beyrut gezi bloglarında KARAM ve Abdel Wahab adlı restoranlara rastlayacaksınız. Beirut Souks’a çok yakın olan Karam’a biz de gittik. Burası bildiğimiz kebapçı konseptinde, yemekleri lezzetli. Yemeğin yanında Lübnan rakısı “arak” da isteyebilirsiniz. Üst katında veya hava güzelse dışarıda nargile servisi var.

Karam Restoran

Biz Gammayzeh’de Leila diye bir yeri çok beğendik, hem yemek yeniliyor, hem de nargile içiliyordu. Fakat o gün tüm masalar rezerveymiş. O yüzden Foursquare’de popüler olduğunu gördüğüm Urbanista‘ya oturduk. Burası modern bir kafe. Yerel bira Almaza‘nın yanında pirinç patlaklı çerez ikram ediyorlar. Urbanista’da yan masamızda oturan 2 kız bize seslendi ve “Türk müsünüz?” diye sordu. “Evet” dememizle koyu bir sohbet başladı. Onlar Lübnanlılarmış ve birisinin nişanlısı Abdulhamit’in torununun torunu filanmış 🙂 Türkiye’ye ve Türk dizilerine bütün Lübnanlılar gibi onlar da hayranmış. Kıvanç Tatlıtuğ, Tuğba Büyüküstün, Hürrem filan hep onlardan soruluyordu 🙂 Dizilere bizden daha hakim oldukları kesindi. Hoş sohbetimizin ardından bize güzel tavsiyeler verdiler ve onlar sayesinde güzel bilgiler edindik. Buradan onlara teşekkür ediyorum 🙂

Hatıra fotoğrafı

Örneğin Al Falamanki diye bir restoran önerdiler ki ben de bloglarda çok rastlamıştım, ama Abdel Wahab’ı tercih edebilirdim. Kızların tavsiyesi ile Al Falamanki‘ye gittik. Burası kocaman bir bahçeye sahip, eminim yazın çok güzel oluyordur. Biz gittiğimizde yağmur yağıyordu ve herkes içerideydi. Konsept olarak “köy kahvesi” gibiydi ortam, masalar, sandalyeler, tavlalar, fesler, bakır tencereler… Burada nargilenin yanında jellab içtik. Gül suyumsu, içinde çam fıstığı ve kuru üzüm olan hoş bir içecekti.

Al Falamanki

Arka masamızdakiler ise nargilenin yanına bakla ve bezelye sipariş ettiler, onları çiğ çiğ yediler. Sonra baktık diğer masalarda da var. Biz ilk defa böyle bir şey gördük ve çok şaşırdık!

Arka masaya dikkat!

Hamra’daki mola noktalarımız ise Hamra Cafe ve Bread Republic idi. Kısa süreli molalar için ideal.

Flafel de önemli bir atıştırmalık Beyrut’da. Restoranlarda değil, sokakta küçük Flafel dükkanlarında satılıyor sadece. Abc Mall un karşısında Flafel Freiha da 12 tanesi 5000 LL.

Bir de meşhur kahvaltılıkları var “manouche“. “Man-nuuş” gibi yazabilirim okunuşunu 🙂 Yuvarlak ince hamur üzerine peynir veya zahter veya her ikisini de koyuyorlar. Peynirli zahterli lahmacun gibi düşünebilirsiniz. Zahterle önceden yapmış olduğumuz GAP turunda tanışmıştık, toz şeklinde bir kahvaltılık. Kekiksi bir bitkiden elde ediliyor, baharat olarak satılan çeşidi de var. Mannuşu, Lübnan fast food zinciri Barbar‘ da bulabilirsiniz. Barbar İstanbul’daki Bambi gibi. Hamra’da yerini sorun, bir kahvaltınızda peynir ve zahter karışık olanından deneyin diyorum.

Zahterli olan

Corniche’de deniz manzarasına karşı kahvaltı etmek isteyenlere önerilen mekan Casablanca idi. Burası 2. katta yer alan bir kafeymiş, girişini biraz zor da olsa bulduk. Gel gör ki saat 10 da açılıyormuş. Biz 9’da kapısına dayanıp kapalı olduğunu görünce onun alt katındaki kafede yaptık kahvaltımızı. Orası da güzeldi.

Gece hayatı da çok meşhur Beyrut’un. Gece hayatının en önemli merkezi Gammayzeh caddesi ve civarıymış Hakikaten de cumartesi gecesi çok canlıydı ortalık.

Music Hall diye bir kabare tipi canlı gösteri çok tercih ediliyor. Saat 11’den önce orada olmak gerekiyormuş, giriş 60 dolarmış, 4 içecek hakkınız varmış. Ben pek bir yorgundum bu gezide, gece eğlencesine ve hazırlığına üşendim. O yüzden gitmedik, ama siz benim gibi yapmayın, gidin.

Çok ünlü gece klüplerine de ev sahipliği yapıyormuş Beyrut. Araştırırken Sky Bar’ın adına çok rastladım, ama nisan ayında henüz açılmamıştı. B 018 de diğer bir popüler gece klübü. İç savaş zamanında müzik ile halka terapi yapma amacıyla kurulmuş. Burada hayat 2’den sonra başlıyormuş, şık giyinmek şartmış!

Yeme içme faslından sonra gelelim çevre gezilerine. Beyrut’dan şehir dışına düzenlenen 2 ayrı tur rotası var:

“Harisa & Jeita & Biblos” ve “Baalbeck-Anjar & Ksara”. Türk tur şirketleri Beyrut’da bu rotaların her biri için kişi başı 70-90 euro arası para alıyormuş. O yüzden bizimle aynı anda Beyrut’a giden Türklerle takılmayı düşünmedik. Trip advisorda çok önerilen “Lebanon Tours and Travels” adlı yerel şirket ile bağlantıya geçtik ve Jeita turu kişi başı 30$ a, Baalbeck ise 35$ a geldi. Fiyatlar kaç kişi olduğunuza göre değişiyor. Gittiğimiz yerlerde giriş biletlerini kendimiz aldık, fiyata dahil değil.

Şirket size bir araba ve İngilizce konuşan şoför tahsis ediyor. Şoför sizi gezdiriyor gün boyu. Şirketin sahibi Hüseyin gezdirirse çok şanslıymışsınız, trip advisorda onu çok övmüşler. Bizim şoförümüz Şaban diye bir adamdı. Biz ondan da memnun kaldık. Özellikle babamla çok iyi anlaştılar, kahkahalar gırlaydı.

Harisa & Jeita & Biblos:

Jeita Grotto” denilen Jeita mağarası karstik oluşumlar ile şekillenmiş bir yer. Yukarı ve aşağı olmak üzere 2 adet mağara var. Yukarı mağaraya teleferik ile çıkıyoruz. Mağara içinde fotoğraf çekmek yasak olduğu için girişte fotoğraf makinelerini koyabileceğimiz kilitli dolaplar yapmışlar. Biz yanımıza almamıştık, telefonlarımızı da arabada bıraktığımızı söyledik.

Yukarı mağara 1958 yılında keşfedilmiş, 2200m uzunluğa sahip olmasına rağmen bunun 750m lik bölümü yürüyüş yolu ile ziyaretçilere açıkmış. Daha da ilerledikçe oksijen seviyesi düşüyormuş. Aşağı mağara içinde ise elektrik motorlu tekneler ile geziliyor. Yerinizi en önden kapın, gerekli yerlerde başınızı eğmeyi unutmayın! Jeita’da fotograf çekmek yasak olduğu için görselleri googledan aldım. Gerçekten muhteşem bir yer, Beyrut’a gelip buraya uğramamazlık etmeyin. Beyrut’dan çok da uzak değil zaten. Giriş 12$ idi.

Yukarı Jeita

Aşağı Jeita

Günlük turumuzun 2. durağı Harissa. Beyrut’un komşusu sayfiye şehri Jounie’ye gidiyoruz, burası yazın çok kalabalık oluyormuş. Jounie’den bindiğimiz teleferik bizi 650 m yükseğe çıkarıyor. Teleferikle yukarı çıkarken muhteşem şehir ve deniz manzarasına bakıyorsunuz. Ama yükseklik korkusu olan için zor bir yolculuk! Teleferik bazen anayolun üstünden gidiyor, bazen apartmanların çok yakınından geçiyor.

Teleferik ile ulaştığımız noktada manzara

Harissa tepesine ulaştığımızda bizi bir kilise ve üzerine inşa edilmiş Meryem Ana heykeli karşılıyor. Burada yağmura yakalanıyoruz, o yüzden 1-2 poz fotoğraf çektiğimizi kar bilip hemen aşağı iniyoruz. Buraya çıkış 9$ idi.

Harissa’da Meryem Ana heykeli

En son durağımız ise yaklaşık 20 dakikalık (18 km) bir yolculuk ile deniz kıyısında yer alan antik Finike liman şehri Byblos. Burada kale var, çarşısı şirin, bir de balık restoranları popüler. Bloglarda Chez Pepe Restoran önerilmiş olsa da biz Şaban’ın tavsiyesi ile Chez Pepenin hemen yanındaki Sultan Al Mina adlı restorana gittik. Çok da beğendik. Hatta dünya küçük, ne zamandır Türkiye’de görüşemediğimiz Ozan ve Gökçe karşımıza çıkıverdi bu restoranda, çok mutlu olduk.

Biblos çarşısı

Biblos’ta Lübnan mezeleri, balıktan hemen önce

Biblos’ta manzaramız

Bu tur Beyrut’a yakın güzergahları içerdiği için yollarda çok zaman geçirmiyorsunuz. Hem de işiniz erken biterse Beyrut’a erken geri dönebiliyorsunuz. Şaban bizi Beyrut’da da gezdirdi artan zamanda.

Baalbeck & Anjar & Ksara:

Ünlü Bekaa Vadisine gidiyoruz. Bu turda yolumuz uzun, yolculuk 2 saate yakın sürüyor. Trafik berbat. Tek şerit gidiş, tek şerit geliş. Sollamalar tehlikeli olabiliyor. Yolda giderken Suriyeli mülteci kamplarını, Filistinlilerin kamplarını görüyoruz. İnsana en büyük kötülüğü yine insanlar yapıyor, bazılarının böyle bir yaşama nasıl mahkum edildiğini sorguluyoruz.

Beyrut’un dışına çıkınca çok daha ilkel bir görünüm hakim. Türkiye’yi Lübnan’dan kat kat üstün buluyoruz.

Yolda rastladığımız ilginç bir gelin arabası, evleneceklerin dikkatine!

Tarihçesi 9000 yıl öncesine dayanan Baalbeck’e vardığımızda kocaman bir antik şehirle karşılaşıyoruz. Heliopolis olarak da bilinen Baalbeck, Roma İmparatoru Constantin’in 4.yy da imparatorluğun gücünü ve ihtişamını göstermek adına başkent Roma’dan sonra inşa ettiği en büyük çok tanrılı dini merkeziymiş. İçerisinde Venüs, Jüpiter ve Bacchus adına adanmış 3 tapınak bulunuyor.

Baalbeck Harabeleri

Baalbeck

Baalbeck

Burası muhteşem bir ören yeri, bu kadar büyüğü ve güzeli zor bulunur diyor, uzak olmasına rağmen gitmenizi tavsiye ediyorum.
Burdan sonra yolumuzun üstüne Ksara şarap fabrikası var. İçerisindeki mağara Romalılar döneminde bile varmış. Mağaranın sabit sıcaklığı ve nem oranı şarap saklamaya uygun olduğu için mahzen olarak kullanılıyor. Burada şarap tadımı yapıp beğendiğinizi satın alabiliyorsunuz. Lübnan rakısı “Arak” da satılıyor.

Ksara’da şarap tadımı

Ksara şarap mahzeni

Biz Anjaar kasabasına gitmeyelim dedik, Beyrut’da biraz alışveriş yapmak istiyorduk. Şarap fabrikasından sonra Beyrut’a döndük.
Son olarak Beyrut’un ilginç balkonlarına değinmek istiyorum.

Bazı balkonlarda hayat vardı, hava soğuk olmasına rağmen.

Balkonda uyuyanlar, kahvaltı edenler

Bir çok balkonda perdeler vardı, güneşten tozdan korunmak için deseler de daha çok bayanların dışarıdan görünmemesi içinmiş.

Perdeli balkonlar

Çok sofistike balkonlar da vardı.

Downtown’daki balkonlar

Sosyal ve ekonomik farklılığın bol olduğu böyle bir yerdi Beyrut, Lübnan…

Hep Avrupa’ya gitmekten sıkılanlara, vize almaya üşenenlere, farklı bir kültürel deneyim yaşamak isteyenlere, eğlenmeyi sevenlere tavsiye ederim!

Son Yazılar
Yorum ( 51 )
  1. Adsız dedi ki...
    4 Mayıs 2013 at 21:00
    Cevapla

    Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler…

  2. Adsız dedi ki...
    6 Mayıs 2013 at 21:00
    Cevapla

    Çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

  3. Adsız dedi ki...
    9 Aralık 2013 at 22:00
    Cevapla

    ben de beğendim çok samimi güzel bir yazı

  4. Adsız dedi ki...
    24 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    Yazi cok guzel, Lubnani hakkiyla gezmissiniz. tebrik ederim

  5. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    24 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    Begenen herkese teşekkür ederim

  6. Abdurrahman Kara dedi ki...
    31 Ocak 2014 at 22:00
    Cevapla

    Gayet açıklayıcı düzgün bir yazı olmuş elineze sağlık

  7. Adsız dedi ki...
    22 Şubat 2014 at 22:00
    Cevapla

    çok bilgilendirici bir yazı olmuş saolasın

  8. pasa kizgit dedi ki...
    14 Ağustos 2014 at 21:00
    Cevapla

    Sizin gibi duyarli insanlar oldukca biz bilgilenmeye devam edecegiz…\r\nTesekkur ederiz.

  9. MELİSSA GÖKTEKİN dedi ki...
    5 Aralık 2014 at 22:00
    Cevapla

    Super bir yazi

  10. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    6 Aralık 2014 at 22:00
    Cevapla

    Teşekkür ederim, sevgiler…

  11. Adsız dedi ki...
    30 Ocak 2015 at 22:00
    Cevapla

    Süper bir yazı beyruta gemi ile geldik kısıtlı zamanımızda yazdıklarınız bize rehber oldu \r\nTaksi hala aynı tarife 🙂 çok teşekkürler

  12. Adsız dedi ki...
    2 Şubat 2015 at 22:00
    Cevapla

    Tebrik ediyorum….gezi yazıları edite ediyorum….sizinki profesyonelleri kiskandiracak evsafta…

  13. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    2 Şubat 2015 at 22:00
    Cevapla

    Taksi ile ilgili güncelleme için teşekkürler, yazımdan yararlanmanıza çok sevindim :)\r\n\r\nSevgili gezi yazıları editörü, yorumunuz beni öyle mutlu etti ki, tüm gün sırıtarak gezebilirim 🙂

  14. Adsız dedi ki...
    25 Şubat 2015 at 22:00
    Cevapla

    Merhaba, yazılarınızı takip etmeye başladım, zengin içerikli ve ilgi çekici. Ancak tarih belirtmemişsiniz.. selamlar..

  15. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    26 Şubat 2015 at 22:00
    Cevapla

    Merhabalar! Aslında tarih belirtmeyen ben değil, bu bloğun formatı 🙂 Telefondan bakınca tarihler görünüyor, web formunda görünmüyor nedense. Ben de bu konuya çok hakim olmadığım için düzeltemedim. Çok yakında yeni bir site dizaynına geçeceğiz, o zaman her şey daha düzenli olacak. Beğeniniz ve takibiniz için ayrıca teşekkür ederim.

  16. Adsız dedi ki...
    3 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Merhabalar,\r\nYazınız detaylı ve aydınlatıcı olmuş teşekkür ederim. Ben Nisan ayı gibi (2 ve 8 yaşında oğullarım ve eşimle) Beyrut’ da araç kiralayarak gitmeyi planlıyorum ama çocukla belirttiğiniz yerleri gezmek zor olur mu? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

  17. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    3 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Çocukla gezmek zor olmaz bence. Gerçi çocuksuz biri olarak size bu konuda ne kadar sağlıklı bir yorum yapmış olurum bilmiyorum. Ama zor bir yer değil. Araba kullanmak zor olabilir, çünkü trafik keşmekeş! Bir tur şirketi ile anlaşıp size şoför tahsis etmesini isteyebilirsiniz. Veya kendinize güveniyorsanız kendiniz kullanırsınız. İyi gezmeler şimdiden!

  18. H-Mehmet Aytaç dedi ki...
    7 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Gezinizin toplam maliyeti ne kadar ? Ekstralarla ve ekstralar olmadan

  19. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    15 Mart 2015 at 22:00
    Cevapla

    Merhabalar, bu geziye nisan 2013’te gitmiştik ve o zaman ben maliyet Hesabını not almamışim 🙁 yeni gezilerimizde bloga yazmak icin hesap tutuyorum. Yardımcı olamadığım icin kusura bakmayın.

  20. Adsız dedi ki...
    29 Mart 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhabalar, 45 dakika önce 77 yaşındaki annemden aldığım ” Beyrut’a gelir misin, biz komşumla gidiyoruz” telefonundan sonra isteksiz biçimde, aklım onda kalmasın diye mecburiyetle, biraz araştırayım dedim. Karar vermek içinde çok fazla vaktim yok, gezi haftaya.Öyle güzel anlatmışsınız ki; birden gayet istekli hissetmeye başladım kendimi. Çok teşekkürler, bol seyahatli günler dilerim.

  21. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    30 Mart 2015 at 21:00
    Cevapla

    Bence Beyrut görülmeyi hakeden ilginc bir yer. Anneniz ve komşusu kafa dengi ise kaçırmayın derim 🙂

  22. Saslann dedi ki...
    3 Nisan 2015 at 21:00
    Cevapla

    Yazı için teşekkürler. Beyrut da çok yardımcı oldu

  23. Cengiz Ulus dedi ki...
    22 Nisan 2015 at 21:00
    Cevapla

    Haftaya gideceğim Lübnan a…..çok faydalanacağım yazınızda…titiz bir çalışma olmuş….

  24. Pegasus dedi ki...
    23 Nisan 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhabalar. Ben Beyrut’u çok merak ediyorum ama bi türlü cesaret edemedim. Çevremdeki insanlar hep korkutuyo beni 🙁 Tehlikeli bir yer mi sizce? Teşekkürler. Betül.

  25. Melike Kutlay Cengiz dedi ki...
    6 Mayıs 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Betül, bence tehlikeli bir yer değil. Dikkatli olursan sorun yaşamazsın.

  26. Ayse
    11 Haziran 2015 at 21:00
    Cevapla

    Yaziniz çok güzel. Ailem ve bende temmuz ayına gitmayi düşünüyoruz. Orada olay falan yok şimdilik değil mi? Nedense arastırdığım zaman hep eski tarihler geliyor..

  27. Ahmet
    11 Haziran 2015 at 21:00
    Cevapla

    Ben de yarın dört geceliğine gideceğim Beyrut’a. Amin Maalouf’un romanlarındaki ruh dışında bir de orada ne yaparım diye düşünüyodrum. Bir tek bu site imdadıma yetişti. Havaalanına indikten sonra ne yapacağıma dair tek bir fikrim bile yoktu! Ever çılgınca belki ama ben de plansız seyahat ve sürprizleri seviyorum. O sebeple çok çok çok teşekkürler!

  28. melıke kutlay Cengiz
    14 Haziran 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Ayşe Hanım, şu aralar asayiş berkemal gibi. Politikayı çok takip etmiyorum ama gezginleri takip ediyorum ve şu aralar Beyrut tercih edilen bir lokasyon 🙂 \r\nAhmet Bey size yardımcı olabildiğime sevindim, umarım maceralı ve zevkli bir gezi olur.

  29. Arda Gülbeyaz
    17 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhabalar;\r\nÖncelikle yazınızı bilgilendirici ve eğlenceli bulduğumu söylemeliyim. Sonrasında da size özenle hazırladığım şu sorularımı bi’ taktim ediyim istedim:\r\n1) Lübnan hırsızlık bakımından rahat bir ülke herhalde, telefon, fotoğraf makinesi gibi teknolojik, şahsi eşyalarınızı orada tanıştığınız birinin arabasında, sizden uzakta bırakabilmişsiniz?\r\n2) Hangi havayolu şirketiyle gittiniz, sorması ayıp yaklaşık ne kadara mâl oldu?\r\n3) Türkiye dışından, Orta Doğu’dan mesela, bulduğumuz bir havayolu şirketiyle gitsek daha ucuza kapatabilir miyiz?\r\n4) En ama en önemli soru, ocak-şubat gibi gitsem, tahmini kaç derece sıcaklıkla karşılaşırım. (Akdeniz iklimi olduğu için, gezilmeyecek kadar soğuk olacağını zannetmiyorum.)\r\n5) Tripadvisor’da baktığımda 50$ kadar ucuz oteller göremedim; bu benim tercihimle mi alakalı acaba, yoksa 2013-2015 arasında bir patlama mı olmuş?\r\n6) Sizce yalnız mı gidilmeli, yoksa bir arkadaşla gidilmesi daha mı güzel olur?\r\nCevaplar için şimdiden teşekkür ederim, kolay gelsin. 🙂

  30. melike kutlay cengiz
    18 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba! Hemen cevaplara geçiyorum ben de. 1)güven konusunda sorun yaşamadık, gayet rahattık sizin de anladığınız gibi. Telefonumuz hep yanımızdaydı ama foto makinesini arabada bıraktığımız olmuştur belki. 2) THY ile gittik, miller ile almıştık, para ödemedık. 3) Ortadoğu menşeili bir havayolu daha ucuza gelebilir, bence kullanılabilir, neden olmasın? 4) Hava sıcaklıklarına bakmak lazım tabi ama kışın gitmenin dezavantajı yağmura yakalanmak olabilir. YOksa dondurucu bir soğukla karşılaşılacağınızı hiç sanmıyorum. Güneşli bir güne bile denk gelebilirsiniz, belli olmaz. 5) Biz de kısmen lüks bir otelde kalmıştık, fiyatlar arttı mı acaba hiç bilmiyorum. biz 2013’de gitmiştik. 6) Yalnız gezmeyi seven biriyseniz yalnız da gidilir ama bana göre her zaman arkadaşla gitmek daha keyifli.

  31. Arda Gülbeyaz
    20 Ağustos 2015 at 21:00
    Cevapla

    Wow, bu kadar hızlı cevap beklemiyordum. :)\r\nBir an önce görmek istiyorum aslında ama üniversite tatilim o zamana denk geliyor. Yaz için de başka bir planım var.

  32. gÖZDE ÖZÇELİK
    3 Eylül 2015 at 21:00
    Cevapla

    mERHABA, \r\nBen de bayram için gitmeyi düşünüyorum, bilet yaklaşık 1200 tl , bilet bayağı pahalı ama, türkiyeye göre baya ucuz bir yer olduğunu söylüyorlar doğru mu? bu şekilde kompanse edılır mı diye düşündüm. yanlız gece 1 gibi varıyor olucam ,tek başına bir bayan olarak gitmek, taksı kullanmak vs tehlikeli olur mu? kaçınılması gereken bölgeler var mıdır? eylül sonu denize girilebilir mi? bilgilendirirseniz çok sevinirim

  33. melike kutlay cengiz
    7 Eylül 2015 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba Gözde Hanım, ucuz bir yer olsa da orada güzel restoranlara gideyim diye bir çabanız olursa türkiye ayarında para harcarsınız. Buradan aşırı ucuz olduğunu söyleyemeyeceğim. Gece 1de taksiden korkarsanız bizim yaptığımız gibi transfer ayarlayabilirsiniz. Ben güvensiz bir muhite rastlamadım veya öyle bir ortama düşmedim. Eylül sonu da denize girilir mi şansınıza kalmış. Girme ihtimaliniz vardır sanıyorum, sıcaklıkları bizim güney bölgelere benzetebiliriz.

  34. seyfullah
    5 Ekim 2015 at 21:00
    Cevapla

    Beyrut ne kadar güvenli her yerinde güvenli bir şekilde gezebilir miyiz?\r\n

  35. melike kutlay cengiz
    12 Ekim 2015 at 21:00
    Cevapla

    Evet, turistik ve merkezi yerlerde güvenle gezersiniz.

  36. fırat
    12 Ekim 2015 at 21:00
    Cevapla

    Bu yerlerın yarısından coguna gıttım. tek basıma gıttıgım ıcın cok fazla cesaret edemedım bEyrut dısına cıkmaya. sadece bekaa ve byblos’a gıttım dıyebılırım. harıka bır yazı olmus. bır hafta sonRa beyrut’ta olacagım Onerdıgınız bır kac restoran ve kafeyı zıyaret edecegım. sevgıler

  37. bilal
    13 Ekim 2015 at 21:00
    Cevapla

    YAZI İÇİN TEŞEKKÜRLER…Orta bütçeli şehir merkezine yakın otel bakıyorum ocak ayı için ama fiyatlar pahallı mı ne ben mi cimriyim :)\r\nHavalar nasıldır o zamanlarda?

  38. melike kutlay cengiz
    21 Ekim 2015 at 21:00
    Cevapla

    Hamra caddesine yakın oteller daha ucuz oluyor. Bütçeniz sınırlıysa Downtown’dansa Hamra’ya bakın derim. Belki pahallanmışlardır bilmiyorum. Ocakta havalar bizim Ege Akdenizde nasılsa öyledir sanıyorum. Yani yağmur yağmazsa rahatça gezilir bence.

  39. ahmet
    21 Kasım 2015 at 22:00
    Cevapla

    ablacım ılk oncelıkle tşkler emeğine sağlık.. oradaki suç oranını ve birde gece hayatı derken orada gecelerıde ınsanlar o kordon boyunda yada sahılde yada herhangı bır ınsanlık alanında vakıt gecırebılıyorlarmı ? tşkler turistlere karşı yaklaşımlar nasıl geceleri

  40. melike Kutlay Cengiz
    24 Kasım 2015 at 22:00
    Cevapla

    Merhaba Ahmet, biz suç dolu bir ortamla karşılaşmadık, korku dolu bir tecrübemiz olmadı açıkçası. Geceleri dışarda da olduk, tabiiki belli kalabalık bölgelerde takılmaya özen gösterdik. Issız yerlere gitmedik. Downtown bölgesi, Gammazyeh civarları uygundur kanımca. KOrdon da olabilir.

  41. Cihat tastaban
    28 Kasım 2015 at 22:00
    Cevapla

    Beyrut çok güzel ANLATMIŞSİNİZ agziniza saglik .BENDE geçenlerde youtube DA AYHAN sicimoğlu NUN BEYRUT GEZISINI INCELEDIM hoşuma GITTI . 2016 YA yılbaşında beyrut ta GIRELIM ISTEDIK .SIZIN ANLATTIKLARINİZ DA çok güzel FAKAT yılbaşında güvenlikle ILGILI çok ENDIŞELERİMİZ VAR .Suriye’ye SINIR OLMASI BILMIYORUM kararsız BIR DURUMDAYIZ.YAKINDA GIDENLER VARSA BILGI VERIRLERSE çok SEVINIRIZ, SIZIN DE fikriniz ALMAK ISTERIZ. Şimdiden çok teşekkürler. İyi günler

  42. Alp
    31 Ocak 2016 at 22:00
    Cevapla

    Çok güzel elinize sağlık , Bende yakın vakkite mısır kahireye ziyaret ettim. mısır arasında pek bir fark yok 🙂

  43. seda
    10 Şubat 2016 at 22:00
    Cevapla

    Inşallah banada nesip olur Beyrutu görmeye

  44. tolga
    23 Şubat 2016 at 22:00
    Cevapla

    yazınızı çok beğendim ama bilmek istediğim bir konu daha var acaba çöl varmı yada develer ile tur falan düzenleniyormu son olarak rafting yapacak olanaklar varmı lübnanda ?

  45. melike Kutlay Cengiz
    23 Şubat 2016 at 22:00
    Cevapla

    Tolga Bey bahsettikleriniz benim tecrübe ettiğim ve bildiğim kadarıyla yoktu

  46. umur
    12 Mart 2016 at 22:00
    Cevapla

    Çok güzel yazı olmuş. fazla fotoğraf olması çok doyurucu geldi bana. Gezilerinizin devamını dilerim:) \r\n\r\nbeyrut hakkında daha fazla bilgi isteyenler beyrut yazımızı okuyabilir: \r\nhttp://livelovethank.com/beyrut-2-gun-downtown/

  47. r.şen
    15 Haziran 2016 at 21:00
    Cevapla

    yazınızı beğendim,emeğinize sağlık.\r\nlübnan gayet güvenli bir ülke.geçen yıl ocak ayında oradaydım.havalar ocakta 20 li derecelerde.beyrut çok güzel bir şehir.hamra’da oteller uygun ve çevresinde ucuza yemek yiyeceğiniz yerler bol.Turlara boşuna para vermeyin.otelinizden taksi ile 5 livre’ye cola veya doura denen minibüs otobüs durak bölgelerine gidin.oradan lübnan’ın her şehrine sadece 2 livre’ye(evet sadece 2 livre) giden minibüsler var.biz o şekilde lübnan’ı kuzeyinde jounieh,byblos,tripoli güneyinde saida,sur(tyre) ve dağlık baalbek’i çok ucuza gezdik ve yine aynı yolla beyrut’a döndük.hiç bir güvenlik sorunu yaşamadık.dini milliyeti farklı olan insanları çok sıcak. memnun ayrıldık beyrut’tan.bireysel gitmenizi tavsiye ederim,daha güzel ve ucuz oluyor.

  48. ESER
    19 Eylül 2016 at 21:00
    Cevapla

    KAC GUN KALACAKSINIZ

  49. Simge
    12 Kasım 2016 at 21:00
    Cevapla

    Oncelikle yazınız ıcın cok tesekkur ederim. Ikı hafta sonra beyruta gıdecegım. Gırıste pasaport polısı nelere dıkkat edıyor? Pek cok sayfada Ulkeye gırıste yanınızda yeterı kadar nakıt para olmalı yazıyor. Bu bahsettıklerı meblag ne kadar?

  50. melike kutlay cengiz
    13 Kasım 2016 at 21:00
    Cevapla

    Öyle bir durum yaşamadık biz, 2013’te gitmiştik. Pasaport polisinin pek bir şey sorduğunu da hatırlamıyorum, stressiz ve kolay bir geçiş olmuştu.

  51. Sara
    15 Kasım 2016 at 21:00
    Cevapla

    Merhaba ben ve arkadaşım BEYRUTA gitmeyi DÜŞÜNÜYORUZ burslu ÖĞRENCILERIZ ve orta düzey bir tatil için kişi BAŞI ortalama kaç dolar yanımıza ALMALIYIZ.(uçak BILETLERI hariç)

Bir cevap bırakın