Mısır Gezi Planı Nasıl Yapılır?

Mısır, antik medeniyetten kalanlar ile birçok gezginin hayalini süsleyen bir ülke. Coğrafi konum olarak Türkiye’ye yakın olması sebebiyle çok ulaşılır görünse de; politik problemlerden kaynaklanan vize sorunu ve maliyetler gün geçtikçe Mısır’ı bizden uzaklaştırıyor. Yine de gidip gördükten sonra peşinen söyleyebilirim ki Mısır görülmeyi sonuna kadar hak eden bir ülke.

Bu yazımda size Mısır hakkında genel bilgiler verip Mısır’da Gezilecek Yerleri listeleyeceğim. Mısır Vizesi Nasıl Alınır ve Mısır Gezisi Ne Kadara Mal olur gibi soruların cevaplarını da bu yazıda bulacaksınız.

Gezi ekibimizi de tanıtayım: Melike, Olgun, 3 yaş 3 aylık Ekin, 1 yaşında Umay

Bir yandan antik kimliği, yani Eski Mısır medeniyetinden kalan piramitler ve kral mezarları; diğer yandan da Kızıldeniz’in su altı güzellikleri, Mısır’ı cazip bir turistik rota haline getiriyor. Bunların yanı sıra Mısır, çöl deneyimi de yaşayabileceğiniz bir kuzey Afrika ülkesi. Keşke elinde olanların kıymetini bilen bir halkı olsa…

Çöl iklimi kuşağında bulunan Mısır’a Nil Nehri hayat veriyor. Yerleşim yerlerinin çoğu Nil’in kenarında.

Meşhur Nil Nehri üzerinde felluka tekneleri ile salınmak bize de nasip oldu…

Mısır’a gitmeden önce Mısır nüfusunun 100 milyon civarında olduğunu bilmiyordum. Bunun 20 milyonu Kahire’de yaşıyormuş.

Mısır halkının %80 Müslüman, %20 si ise Hristiyan’mış. Mısır’da çokça duyacağınız “kıpti” kelimesi günümüzde Hristiyanlık dinine mensup olan Mısırlıları ifade etmek için kullanılıyor ama aslında “Kıpti” kelimesi köken olarak “Mısırlı” demekmiş. İngilizcesi ise “Coptic”. Mısır Hristiyanları mezhep olarak Ortodoks oluyormuş.

Mısır’da Müslümanlık bize göre biraz daha koyu yaşanıyor gibi görünse de başkent Kahire’de kadınları hayatın içinde görmek mümkün. Araba kullanıp dışarıda çalışabiliyorlar. Doktor, öğretmen ve hatta bakan filan olanları çokmuş.

Mısırlı Müslüman erkeklerin alınlarında kahverengi “çürüğümsü” bir leke fark edeceksiniz. Birçok kişide görünce garipseyip rehberimize sorduk. Zaten onda da vardı 🙂 Bize dedi ki “namaz kılmaktan oluyor”. Düşününce Türkiye’de de çok namaz kılan var ama kimsede böyle bir alın çürüğü görmüyoruz. Sonradan araştırdık ve öğrendik ki Mısırlı erkekler namaz kılarken kasti olarak kafalarını yere bastırıp alınlarını çürütüyorlarmış. Zaman içinde yere sürtünen bölgede oluşan bu lekeye “zabiba” deniliyormuş ve kişinin dindarlığının göstergesiymiş. Bu leke kişilere iş kapıları açabiliyormuş ve sakaldan daha önemliymiş. İngilizcesi “prayer bump” olan bu izi başka Müslüman ülkelerde görmüş müydünüz?

Mısırlılar Türkler’i seviyor, özellikle de Türk dizilerini ve Tayyip Erdoğan’ı. Tabi halktan bahsediyorum, şu an devlet büyüklerinin çok iyi anlaşmadıkları söyleniyor 🙂 Ayrıca alışveriş merkezlerinde LC Waikiki mağazalarını görmek beni gururlandırdı. Kahire’de bizi gezdiren rehberin favori markasıymış.

“Yavaş yavaş Hasan Şaş” esprisi de çok yapılıyormuş Türkler’e fakat bize denk gelmedi çok şükür 🙂

Mısır güvenli mi? sorusu birçok kişinin aklını kurcalıyor. Şöyle söyleyebilirim ki biz orada bulunduğumuz sürece güvenliğimize kasıtlı hiçbir şey hissetmedik. Türkiye gibiydi diyebilirim. Bazen kendi içlerinde politik karışıklıklar olsa da turisti etkileyecek bir durum yok.

Biz 2019’da Mısır’ı gezen pek çok turist gördük, ama 2011’de yaşanan Arap Baharından birkaç yıl sonra görümcemler Mısır’ı ziyaret ettiklerinde turistik anlamda epey ıssız bulduklarını söylemişlerdi. O dönemde bile sorunsuz gezmişler.

Sadece Mısır halkı konusunda şunu bilmeniz lazım, hiç bir yardımı karşılıksız yapmıyorlar. Havaalanına adım attığımızda bebek arabamızı açmaya yardımcı olan birisi hemen bunun karşılığında para istedi. A’da Z’ye her hizmet için bahşiş bekliyorlar ve bunu açık açık söylemekten çekinmiyorlar.

Açıkçası çok daha fakir ülkelere gittik ama bu kadar yüzsüzce para isteyen bir halk daha görmedik.

Alışveriş yaparken fiyatlar epey yüksek belirleniyor. 4’te birinden başlayıp pazarlık yapmanız gerek. Paranın üstünü iç etmeye çalışabilirler, uyanık olun. Çocuklara kapıda vize alırken vize memuru bile verdiğim paranın üstünü vermeyip unutturmaya çalıştı örneğin…

Kısacası Mısır’da can güvenliğiniz tehlikede değil ama maddi anlamda hep bir tetikte olma hissi yaşıyorsunuz.

Mısır’ın para birimi Egyptian Pound. Bizim kurlara güven olmadığı için Amerikan doları ile kıyaslıyorum ve 1 USD = 17.5 EGP ayarında diyebilirim. Bizim ziyaretimiz 2019 yılının mart ayında gerçekleşmişti.

Mısır pis mi? diye sorarsanız, yine Türkiye ayarında veya bir tık daha pis diyebilirim. Biz başkent Kahire’de çok uzun zaman geçirmediğimiz için fazla pisliğe maruz kalmadık ama şehrin genel silüeti çok sevimli diyemeyeceğim. Bana aşırı pis gelmedi kısacası. Sharm El Sheikh için de aynı şeyi söyleyebilirim.

Mısır’ın yerel saati bizden 1 saat geride.

Mısır’a Türk vatandaşları maalesef vize ile giriş yapıyor. Bence Mısır vizesi sizi Mısır’a gitmekten alıkoyan tek şey olmalı. Bunun haricinde harika bir kültür, etkileyici ve büyüleyici bir mirası var. Vize işini hallederseniz veya yeşil pasaportluysanız Mısır’ı görmeden ölmeyin derim 🙂

Mısır vizesi bizi inanılmaz strese soktu, baştan o hikayeyi anlatıp sizi Mısır’dan soğutmak istemiyorum, o yüzden Mısır vizesi nasıl alınır kısmını sona bırakıyorum.

Mısır’a Ne Zaman Gidilir?

Mısır, ekimden nisan sonuna kadar rahatlıkla ziyaret edilebilir.

Ekim-kasım ve nisan-mayıs ayları denize girmek için ideal aylar.

Kış ayları ise denize girmek için değil belki ama antik Mısır kalıntılarını gezmek için ideal. Christmas’ın ve yeni yılın çok kalabalık olabileceğini unutmayın. Şubat ayında turistlerin daha sakince gezebildiği söylendi.

Mısır’da bazen kum fırtınaları gerçekleşebiliyormuş. En sık olduğu aylar mart ve nisan deniliyor. Bu tamamen tesadüf, biz martta gittik. Her yıl olacak diye bir şey yok, olsa da çok uzun sürmeyebiliyormuş. Yine de gitmeden bir araştırılabilir.

Martta gitmekten memnun kaldım mı derseniz, deniz sezonu için erken gitmiş olduğumu düşünüyorum. Bizim ziyaretimiz 6-10 mart arası gibiydi ve hava 23 derecelerde seyrediyordu. Pek yüzemedik. Gündüzleri kısa kollu kıyafet giyilebilse de akşamları ince bir mont gerekiyordu.

Soğuk ve rüzgardan ötürü çok kısa süre şnorkel yapabildim ve çektiğim tek fotoğraf bu oldu 🙁

Nisan gibi gitmiş olmayı dilerdim ama çok seyahatim gelmişti, sabredemedim 🙂

Mısır’da Gezilecek Yerler ve Mısır’a Kaç Gün Ayırmalı?

Mısır deyince çoğumuzun aklına ilk gelen şey piramitlerdir. Ve piramitleri görmek için gitmemiz gereken yer Mısır’ın başkenti Kahire’dir.

Kahire‘ye 1 gün ayırırsanız eski Mısır medeniyeti hakkında kabataslak biraz fikir sahibi olursunuz. Daha detaylı İslami ve Kıpti Mısır turları yapmak isterseniz Kahire’ye 3 gün ayırmanızda fayda var. Biz 1 gün gezdik ve o dolu dolu geçirdiğimiz günün ayrıntılarını Kahire Gezi Notları olarak paylaşacağım.

Ülkemizden Sharm El Sheikh ve Hurghada şehirlerine de direkt uçuş bulunuyor. Pegasus Havayolları’nın kampanyaları ile buralara uygun fiyatlı bilet bulmanız çok olası. İki şehrin ortak özelliği Kızıldeniz kıyısında bulunmaları ve dalış turizmi ile öne çıkmaları.

Şarm El Şeyh mi, Hurghada mı diye sorarsanız: Şarm’ın Hurgada’ya göre biraz daha gelişmiş ve turistik olduğu söyleniyor. İkisi de Antalya gibi otellerden ibaret ve Rus turist dolu yerler.

Ben konumundan ötürü bu seferlik Şarm El Şeyh’i tercih ettim. Kahire ile birleştirip küçük bir Mısır gezisi yapmış oldum. Sharm El Sheikh’e 3 gün, Kahire’ye ise 1 gün ayırdım. 2 küçük çocukla geziyor olmasam Şarm’da biraz daha uzun kalınabilirdi ama 3 gün de fena bir süre değil. Geziden ne beklediğinize bağlı olarak 1 haftaya kadar kalabilir ve sıkılmayabilirsiniz. Şarm El Şeyh gezi notlarımı da yazacağım tabii ki.

Biz gezinin Şarm El Şeyh ve Kahire kısımlarını ayrı ayrı planladık ama siz Şarm odaklı bir tatil ayarlayıp oraya gidince Kahire’ye günübirlik uçaklı tur satın almayı da düşünebilirsiniz. Yollarda Hayat Var bloğunun sahibi arkadaşım Özlem o şekilde yaptı ve ceplerinden bizimkine göre daha az para çıkmış.

Hurghada ise bence Luxor taraflarındaki Mısır medeniyeti eserlerini gezecekseniz bir dinlenme şehri olarak düşünülebilir.

Luxor, Kahire’den sonra görmeniz gereken 2. önemli Mısır şehri. Luxor’a 2 gün ayırıp Krallar Vadisi’ni ve Karnak Tapınağı civarlarını görmek gerekir.

Abu Simbel tapınağı ve Aswan şehri de Mısır medeniyetini anlamak için görmeniz gereken yerlerden.

Aswan’dan veya Luxor’dan Kahire’ye ulaşım sağlayabileceğiniz yataklı gece trenleri var. Bizdeki Doğu Ekspresi gibi, çok popüler ve deneyim odaklı bir yolculuk.

İskenderiye (Alexandria) şehrini görmek isterseniz Kahire’den günübirlik turlar düzenleniyor.

Mısır vizesi kalkarsa, veya ben gözümü karartıp tekrar Mısır’a gitmeye karar verirsem kafamdaki gezi planı şöyle:

Hurgada’ya gidip 2-3 gün dalış ve dinlenme,

Hurgada’dan Luxor’a kara yolu ile 4 saatte geçiş. Luxor’dan Nil Nehrinde cruise teknesine biniş.

Nil’de cruise yapan teknelerin programı genelde Luxor’da 2 gün geçirip, Edfu Tapınağı ve Kom Ombo’yu görme, Aswan şehrine devam edip orada da Abu Simbeli görme şeklinde.

Aswan’dan da gemiden inerim ve yataklı gece treni ile Kahire’ye ulaşıp Türkiye’ye dönerim gibi bir plan yaptım kafamdan 🙂 Tam tersi güzergah da düşünülebilir.

Nil nehrindeki gemi turları toplam 4 gün sürüyor.

Böyle bir gezi için ise 1 haftayı gözden çıkarmak gerek.

Daha sade bir harita üzerinden göstermem gerekirse…

Ben Mısır’ın mutlaka rehberle gezilmesi gerektiğine inanıyorum.

Eğer Mısır’a Türkiye kalkışlı bir tur şirketi ile gitmiyorsanız, ve Mısır medeniyeti hakkında uzman değilseniz Mısır’da tarihi noktaları gezerken mutlaka yerel bir rehber ile anlaşmanızı öneririm. Biz Kahire’yi tripadvisor’da en iyi yorumlara sahip olan Egypt Tailor Made acentesinin bize özel rehberi ile gezdik ve onsuz olmazmış dedik.

Dilerseniz bizim gibi bireysel tur satın alabilirsiniz, dilerseniz de gittiğinizde rastladığınız acentelerden toplu turlara katılabilirsiniz. Biz bireysel turdan çok memnun kaldık, çünkü 2 küçük çocukla gayet özgür hareket ettik ve gezinin sonunda çok güzel fotoğraflarımız oldu. Egypt Tailor Made’i gözüm kapalı tavsiye ediyorum, gerçekten çok profosyonel çalışan bir firma.

Rehberle gezmek eserlerlerin önemini anlamak, zaman kazanmak, turist kalabalığından kaçmak, fotoğraf çekilmek ve kazıklanmaktan kurtulmak için gerekli.

Sharm El Sheikh veya Hurghada zaten tatil amaçlı gidilen yerler ve dalış turizmine yönelik; buralarda kendi kendinize tatil yapabilirsiniz, dilerseniz otelden hiç çıkmadan günlerinizi geçirebilirsiniz. Ama söz konusu Mısır’ın tarihi olunca, gördüklerinizi anlamanız için rehber şart.

Mısır Vizesi Nasıl Alınır?

Gelelim Mısır’la ilgili en gıcık konuya, yani Mısır vizesine.

Yeşil pasaportlulara güzel haber, onlar Mısır’dan vize almıyorlar. Ama bizim gibi umuma mahsus pasaport sahiplerini stresli bir vize alım süreci bekliyor.

Öncelikle, bu vize prosedürleri Mısır’la aramızdaki politik olaylara göre değişiyor. Daha çok yakın bir geçmişe kadar 18 yaş altına ve 45 yaş üstüne kapıda vize uygulaması varken, şu an (2019 yılı itibariyle) o bile kaldırılmış. Artık herkes konsolosluktan vize almak durumunda. Siz siz olun, güncel bilgileri kontrol etmeden adım atmayın.

Ben şimdi 2019’daki durumu aktaracağım.

Sürece stresli dememin sebebi Mısır konsolosluğu bu vize işini çok ağırdan alıyor ve başvurunuzu neredeyse seyahate çıkacağınız güne kadar bekletiyorlar. İnternetteki yorumlara bakılırsa gidiş tarihinden sonraya bile kalabiliyormuş vize süreci.

Yani altın kural: Mısır vizesine en erken 90 gün önceden başvurabiliyorsunuz ve mümkün olduğu kadar erken başvurun!

Mısır Vizesine bireysel başvurabileceğiniz gibi acenteler aracılığı ile de başvurabilirsiniz. Bireysel başvurular için konsolosluk İstanbul ve Ankara’da var. Birçok şehrin başvurusu İstanbul’dan kabul ediliyormuş.

Mısır Konsolosluğu’na telefonla ulaşmak çok zor, fakat Instagram takipçilerimden mailleşebilenler olmuş.

Biz Aydın Söke’de yaşadığımız için acente aracılığı ile başvurduk. 175 lira Mısır vize ücretinin yanı sıra, kişi başı 175 lira da hizmet bedeli ödedik acenteye.

Mısır vizesi için istenen belgeleri hazırlayıp acenteye yolladık. Bu belgeler şunlardı:

Pasaport,

2 adet arka fon beyaz fotoğraf,

İngilizce yazılmış antetli kağıtta dilekçe (kaşeli ve imzalı)

Kimlik fotokopisi,

Otel ve Uçak rezervasyon bilgileri.

Görüldüğü gibi aslında belgeler hazırlaması çok zor olan evraklar değil. Biz acente aracılığı ile başvurduğumuzdan bu belgeleri ilk etapta gidip onlar konsolosluğa teslim etti. Bu aşamada konsolosluk belgeleri alıp, pasaportu başvuru sahibine iade ediyormuş. Yani konsolosluktan haber beklediğiniz sürece pasaportunuz sizde kalıyor.

Yaklaşık 1-1,5 ay süren bir inceleme sonunda konsolosluk size “vizeniz onaylandı, gelin pasaportunuzu teslim edin” diyormuş. Biz acenteyle başvurduğumuz halde bu pasaport teslim işleminin bireysel yapılması istenmiş. ( Bu haberleşmeyi acente aracılığı ile sağladık). Bu sebeple Olgun (eşim) hususi İstanbul’a gitti ve pasaportlarımızı bizzat teslim etmek için Bebek’teki konsolosluğun önünde 4 derece soğukta 3.5 saat ayakta bekledi.

Pasaport teslim edildikten 3 iş günü sonra tekrar gidip pasaportu teslim alıyorsunuz. Bu noktada acente bizim adımıza teslim alabildi pasaportları.

Yani sıradan bir vize başvurusu için 3 kez konsolosluğa gitmeniz gerekiyor. 1- belgeleri teslim etmek için, 2- pasaportu teslim etmek için, 3- vize basılmış pasaportunuzu teslim almak için.

Bizim pasaportumuz resmen gezimizden 1 gün önce hazır oldu ve pasaportun 1 günde İstanbul’dan Söke’ye nasıl geleceği konusu büyük bir stres kaynağı oluşturdu. Neyse ki İstanbul’dan arkadaşımız Kronik Gezgin pasaportu alıp otobüse verdi ve seyahate çıkacağımız günün sabahında vizesi basılmış pasaport elimde anca oldu. “Acaba gidebilecek miyiz?” kaygısı ile geçen günlerin hesabını bana kim verebilir bilemiyorum… Bavulumu resmen son gün hazırladım.

Eğer çocuğunuz için de vizeye başvurduysanız onun vizesi sizinki onaylandıktan sonra hazırlanıyormuş. Bu da ayrı bir zaman kaybettirici süreç yaratıyor. Neyse ki bizim kızların Amerikan pasaportu bu noktada işe yaradı; biz Şarm El Şeyh’e inince havaalanından 25 dolar ödeyerek kızlara vize alabildik. Avrupalılar için de aynı durum geçerli.

Neyseki gezimiz güzel geçti de bunları unuttuk 🙂

Mısır’da Neler Yenir?

Mısır yemekleri bize çok yabancı gelmedi. Kahvaltıda falafel ve patates kızartması yemelerini biraz garipsesem de sorun değil, falafeli baya seviyorum.

Biz Mısır’da çok lokal bir deneyim yaşama fırsatı bulamadık, çünkü Şarm El Şeyh’de bir Türk otelinde kaldık, her şey dahil sistemi vardı. Kahire’de ise sabah kahvaltısını falafel ile yapıp öğlen yemeğinde mercimek çorbası ve tavuk ızgara ile doyduk. Lokal bir restorandı aslında ve çorba olsun, tavuk olsun, Türk mutfağından farksızdı.

Mısır’dan Neler Alınır?

Mısırlılar’ın alışveriş konusunda biraz yapışık, saygısız ve kazıklamaya meyilli olduklarını söylemiştim. Mısır’da bir şeyler alacaksanız pazarlık şart. Örneğin biz 190 dolar etiket fiyatlı bir papirüse 50 dolar verdik ki pazarlıkta hiç de becerikli bir çift değiliz.

Papirüs, Mısırlılar’ın bir bitkinin gövdesini ezerek yaptıkları kağıda deniliyor. Papirüs üzerine çizilmiş bir resim güzel bir Mısır hatırası olacaktır.

Hiyeroglif ile isminizi yazdırabileceğiniz hediyelikler, Nil’in anahtarı şeklindeki objeler, minik piramitler, firavunlu ve Nefertitili magnetler bolca bulabileceğiniz hediyelik eşyalardan.

Ben gittiğim yerlerden yiyecek alışverişi yapmayı seviyorum. Mısır’dan da hurma aldık.

Mısır Gezisinin Maliyeti

Mısır gezisi ne kadara mal olur sorusu herkesin aklındaki soru, bundan eminim. Fakat cevabı da bir o kadar değişken… Ben size kendi maliyetlerimi yazacağım ama tüm kalemlerde siz daha ucuza gidebilirsiniz. Özellikle ulaşımda biz çok para harcadık.

Mısır Vizesine 2 kişi toplam 700 lira ödedik (acente ile başvurmazsanız yarıya düşer). Kızlar için de girişte 50 dolar ödemiş olduk (Amerikan pasaportuna kişi başı 25 dolar)

Uçak bileti: Thy ile uçtuk bir miktar mil kullandık. Uçak biletimizi İzmir çıkışlı Sharm EL Sheikh gidiş, Kahire dönüş şeklinde aldık. 3 kişilik bilet + 1 bebek bileti toplamda 5000 liraya yakın tuttu. Siz bu kısmı Pegasus ile kampanya döneminde çok daha ucuza halledebilirsiniz. 2 kişi giderseniz daha ucuz olur tabi, biz Ekin’e de tam bilet almak durumunda kalıyoruz.

Gezi planımıza göre önce Şarm El Şeyh’de 3 gün kaldık ve sonra Kahire’ye uçtuk. Sharm’dan Kahire’ye uçuş biletini de Egypt Air firmasından 371 dolara aldım, TL karşılığı yaklaşık 2000 tl oldu. 3 kişi ve 1 bebek fiyatıydı bu, kişi başı 123 dolar gibi düşünebilirsiniz. Bunu nasıl daha ucuza getirebilirsiniz bilemiyorum, Kahire’ye gidiş ucuz değil. Belki otobüs kullanılabilir.

Veya uçak biletinizi Türkiye’den Sharm el Şeyh gidiş ve dönüş olarak promosyonlu bulursanız Sharm’dan Kahire’ye günübirlik uçaklı tur satın almayı da düşünebilirsiniz.

Oteller: Biz Şarm El Şeyh’in en kaliteli oteli olan Rixos Sharm El Sheikh’de 3 gece kaldık. Kahire’de ise Le Passage isimli havaalanı otelinde 1 gece konakladık.

Rixos’dan bir miktar blogger indirimi aldım ve 4 gecelik otel masrafımız havaalanı transferleriyle birlikte 620 dolar tuttu. Tl karşılığı 3300 tl gibiydi.

Tabii ki daha uygun fiyatlı otellerde kalmak mümkün. Şarm’da iyi yorumları olan ekonomik çok seçenek var.

Tur: Kahire’de sadece bize özel tur satın aldığımızı söylemiştim. Tur, ören yeri giriş ücretleri hariç 95 dolardı ama giriş ücretleri ve bahşişlerle beraber 150 doları buldu.

Yeme içme: Sharm’daki otelimiz her şey dahil olunca orada hiç para harcamadık. Kahire’de ise 1-2 öğün yaptık ve 30 doları geçmemişizdir.

Gördüğünüz gibi 4 günlük gezimize 2 sene önce Maldivler’e gittiğimiz parayı ödemiş olduk. Bunda dolar kurunun ve aile bireylerimizin artmasının etkisi çok tabi 🙂

Mısır gezisinde sadece Şarm’a gidip 3-4 günlük otel tatili yapıp geri dönmek isterseniz kampanyalı uçak bileti ve uygun fiyatlı otellerle düşük bütçeli bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Dalış için de biraz bütçe ayırmakta fayda var,50-100 dolar gibi.

Ama Kahire işin içine girince maliyetler çok artıyor. Tabi Mısır’a gidip Kahire’yi görmemeyi de insanın içi elvermiyor. Bu durumda Mısır’ın pek de ucuz olmayan bir rota olduğunu itiraf etmem gerekir.

Yine de her gezinin sonunda olduğu gibi iyi ki gitmişim, iyi ki görmüşüm diyorum…

Yorumlar (1)