Kalın kazaklardan, ağır botlardan, tüylü montlardan bıkanlara sesleniyorum! Kışa kısa bir mola vermek isteyenler, rotanızı çevirmeniz gereken yer, Dubai!
İstanbul’dan uçak ile 4.5 saatlik uçuş mesafesinde, sıcak, egzotik bir seyahat noktası.
Ben soğuk sevmem, karla kışla işim olmaz. Hoş, biz Ege bölgesinde sert bir kış yaşamıyoruz. Yine de kışın sıcak yerlere gitmek, kayağa gitmekten çok daha güzel bir hayaldir benim için. Çok sevdiğimiz arkadaşımız Serkan da bu sene Dubai’ye taşınınca bizim kış tatilimiz belli oldu, Dubai!
Kışa sıcak bir mola için Dubai
Açık konuşayım, Dubai ile ilgili ön yargım vardı. Tarihinin olmayışı, yüksek binalar ve alışveriş merkezi üzerine kurulu bir yaşam şekli bana buranın gezmeye değer olmadığını düşündürüyordu. Yapay bir şehir diyordum. Ama gidip görünce “yapay”lığın bile güzelinin yapılmış olduğunu gördüm. Turistlerin ilgisini çekecek bir çok aktivite bulmuşlar, “en”leri bir şehirde toplamışlar ve gezilesi bir şehir inşa etmişler.
Dünden bugüne Dubai. Görseli Google’dan aldım, farkı farkedelim diye…
Bu gezi, Serkan ile birlikte gezdiğimizden, çok efektif, öğretici, çok da eğlenceli bir gezi oldu. Fotoğraflara bakmaya doyamıyorum, öyle söyleyeyim…
Dubai ile ilgili gezi bloglarını tarayıp okumuş olsam da orada yaşayan biri ile gezmek bir başkaymış! Yazacağım tüm yararlı bilgiler için Serkan’a çok teşekkür ederiz.
Dubai’ye gidiş ve Genel bilgiler
Dubai’ye uçak bileti için Emirates Havayolları, Türk Hava Yolları, Pegasus ve FlyDubai sitelerine gözatabilirsiniz. Son 2 saydığım daha uygun fiyatlı havayolları. Biz THY ile uçtuk, İzmir bağlantısının olması ve uçuş saatleri tercih sebebimizdi.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne girerken vize alıyoruz. Telaşa mahal yok, konsolosluğa çağırmıyorlar. Vize online olarak alınıyor. Emirates havayolları vize olayını kendi hallediyormuş. Biz Türk Hava Yolları aracılığı ile online vize aldık. Gerekli belgeleri sisteme yüklemek yeterli oluyor. Vize ücreti 125$. Vize mail adresinize geliyor, çıktısını alıp ülkeye girişte göstermeniz bekleniyor.
Olur da havayolu şirketlerinin süreçleriyle uğraşmak istemezseniz www.dubaibuyukelciligi.com/dubai-vizesi web sitesinden destek alabilir, vize işleminizi 48-72 saat aralığında kısa bir sürede çözebilirsiniz.
BAE’nin para birimi “dirhem”. AED olarak kısaltılıyor. Türkiye’de çok geçerli olmadığı için Dubai’ye giderken yanınızda dolar götürmeniz tavsiye ediliyor. Orada rahatlıkla doları dirheme çevirebilirsiniz, bir çok yerde kur sabitmiş.
Saat farkını da unutmayalım, Türkiye’den 2 saat ileride yaşıyorlar.
Resmi dil Arapça olsa da İngilizce ile her iş görülüyor. Hatta hiç Arapça duymadan geri gelebilirsiniz, İngilizce çok baskın. Çalışanlar, tezgahtarlar, garsonlar Hintli veya Filipinli, onlar da İngilizce konuşuyorlar. Levhalarda her şeyin İngilizce açıklaması var.
Dubai’ye gitmek için en uygun zaman Kasım-Mayıs arası. Yılın diğer bölümü düşünmeyin bile, kavrulursunuz… Kasım ve aralık başı, nisan ve mayıs başı denize girmek için uygun. Bizim gittiğimiz şubat ayında sahilde güneşlenenler çoktu ama denize girebilen babayiğit azdı. Çünkü su soğukmuş.
Bazı babayiğitlerden Olgun ve Serkan
Şubat ayı oranın kışı olmasına rağmen biz öğlen sıcağında kısa kollu ile gezdik. Kapalı mekanlar klimalı olduğu için hırka bulundurmakta fayda var. Gece-gündüz sıcaklık farkı fazla olduğu için akşamları deri ceketimi giydiğim de oldu.
Biz gelmeden önceki gece Dubai’de yağmur yağmış ve ortalığı sel götürmüş. Çöl iklimi olduğu için şehrin altyapısı yağmura göre hazırlanmamış. Daha ilk fotoğrafta Dubai’yi rezil etmek istemezdim ama ileriki fotolarda telafi edeceğim söz 😛
Yağmur ardından Dubai’de trafik
Dubai için 4 günlük bir seyahat yeterli geldi bize. İlgi alanınıza göre seyahati uzatabilirsiniz. Oranın hafta sonu tatilinin cuma ve cumartesi olduğunu bilmekte fayda var. Gerçi günler çok fark etmiyor, bir çok dükkan her gün açık.
Bu Arap yarım adasındaki ülkeler ile ilgili zihnim bulanıktı. “Dubai hangi ülkede?”, “Başkent değil mi?” “Oralarda neler var başka?” gibi deli sorular vardı kafamda…
Arap Yarımadası haritasında UAE yazan yer Birleşik Arap Emirlikleri
Petrol sayesinde ihya olmuş arap yarımadası ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri, küçük ama çok zengin bir ülke. 7 adet emirlikten oluşuyor, başkent yani baş emirlik Abu Dhabi. En modern, en turistik olanı ise aynı zamanda finansal merkez olan Dubai.
Birleşik Arap Emirlikleri haritası
Her emirliğin başında bir emir var. Halk emirlerini çok seviyor, resimleri her yerde.
Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarına “Emirati” deniliyor. Emiratiler evlendiğinide devlet 1 milyon dirhem yardımda bulunuyormuş. Halktan hiç vergi alınmadığı da düşünülürse gel de sevme sen bu şeyhleri. Emiratiler o kadar zengin ve refah içindeler ki, ya çalışmıyorlar, ya da memuriyet tarzı rahat işlerde çalışıyorlar.
Soldaki: Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai emiri. Ortadaki: Halife bin Zayid El Nahyan, Abu Dhabi emiri. Sağdakini bilmiyorum, bu saydığım ikisinin resimleri her yerde!
Ülkeye adımımızı atar atmaz vize memurlarının arabik kıyafetler içinde olduğunu görüyoruz. Bunlar hep böyle midir diye sormaya kalmadan bütün arapların o tür giyindiğini farkediyoruz, beyaz uzun elbise ve başta bir örtü. Bu kıyafete kandura deniliyormuş.
Arapların kıyafete dikkat!
Düşününce bir yandan “bugün ne giysem” derdi yok, giyeceğin belli. Sıcak iklime uygun bir kıyafet, elbiseleri alttan hava alıyor. Ferrarilerin içinde uçuşan eşarpları ile alışkın olmadığımız görüntülere hazırlıklı olun!
Bayanlar ise siyah çarşaflar içinde. Dubai nispeten liberal bir emirlik olduğu için bayanların yüzü açık olabiliyor. Tek açık olan yerleri yüz olduğu için makyaja çok önem veriyorlar ve bazılarının yüzleri gerçekten çok güzel!
Bir çift turist ve bir çift arap
Bu kıyafet kuralları lokaller için geçerli, siz turist olarak istediğinizi giymekte özgürsünüz.
Özgürlük demişken alkol tüketimine de değinelim… Otellerde ve barlarda, bazı kafelerde alkol servisi yapılıyor. Biz her gittiğimiz yerde içtik. Ama marketten alayım, sahilde bir bira çakayım lüksünüz yok.
Araplar kokuya çok önem veriyorlar. Alışveriş merkezlerinde devamlı bir koku hakim, kokuların da arabik bir aroması var, başka yerlerde duymadığım. Bir süre sonra alışıyorsunuz, güzel geliyor.
Dubai’de nerede kalınır?
Dubai çok turist çeken bir yer olduğu için bol sayıda otel var. Biz otelimizi booking.com dan ayarladık. Orada yaşayan arkadaşlarımızın tavsiyesi üzerine Dubai’nin Al Barsha bölgesinde bir otelde kaldık. Booking’e baktığınızda Bur Dubai ve Deira bölgelerinde çok sayıda ve çok uygun fiyatlı otellerin olduğunu göreceksiniz ama bizim kaldığımız Al Barsha bölgesi turistik aktivitelere ve alışveriş merkezlerine daha yakın konumda.
Otelimizin adı Citymax Al Barsha idi. 3 gecelik çift kişilik odaya 800 tl civarı ödedik. Odada temel ihtiyaçlarınızı sağlayacak bir konfor vardı, fazlası değil. Temiz bir oteldi. Kahvaltı fiyata dahil değildi, odalarda internet yoktu ama lobide internet bedava idi.
Bütçeniz genişse Marina veya Jumeriah Beach bölgesinde bir otel de bakabilirsiniz, daha keyifli olabilir.
Bizim otelimiz Mall of Emirates’e yürüme mesafesindeydi, alışveriş odaklı gelenler için ideal. Aldıklarınızı odaya bırakıp alışverişe devam edilebilir.
Otelimiz metro istasyonuna da çok yakındı ama biz hiç metroyu kullanmadık. Metro da çok temiz ve nezihmiş, ilk 2 vagon bayanlara ayrılmış, boş bulduk diye atlayıp binmeyin beyler!
Benzin inanılmaz ucuz olduğu için taksiler de çok ucuz. Bol bol taksi kullanabilirsiniz. Bayan şoförlerin kullandığı pembe taksileri göreceksiniz.
Dubai’de hava çok sıcak olduğu için duraklar bile kapalı ve klimalı.
Dubai’de duraklar
Bizim bu gezide sırtımız yere gelmedi. Serkan bizi araba ile gezdirdiği için ne toplu taşıma kullandık, ne de elimize harita aldık gezi süresince.
Yalnız trafiğe dikkat, yollar 6-8 şeritli olmasına rağmen trafik çok sıkışık olabiliyor. Şerit değiştirirken kazalar olabiliyormuş ve akabinde trafik felç! Olsun, Dubai’de trafikte kalmak bile sıkıcı değil, etrafınızdaki lüks arabalara, ihtişamlı binalara bakarak şaşırırsınız, zaman geçer…
Dubai’de arabalar
Dubai’de gezilecek yerler
Dubai biletimizi aldık, otelimizi ayarladık, Dubai vize işlemimizi de hallettiysek gelelim Dubai’de gezilecek yerlere…
Dünya’nın en yüksek binası bilin bakalım nerede? Paris demeyin, Eiffel kulesi bildiğin cüceymiş. New York’daki Empire State ise biraz daha yakın tahmin olsa da Dubai’deki Burj Khalifa’nın bileğini bükemez…
Burj Khalifa diğer yüksek binalar ile kıyaslandığında
Burj Khalifa 829 m uzunluğunda, betonerme bina üstüne çelik konstrüksiyonla yükseltilmiş bir bina. İçinde oteller, iş merkezleri ve restoranlar var.
Dünya’nın en yüksek binası Burj Khalifa
At the top adında bir de gözlem noktası var Burj Khalifa’nın. 124. katta dünyaya tepeden bakma şansına erişiyorsunuz. At the top’a biletleri önceden internetten tarih ve saat belirleyip alırsanız 125 dirhem, kapıdan almak isterseniz 400 dirhem ödemek zorunda kalıyorsunuz. Dubai’nin hem aydınlık hem de karanlık halini görmek için herkes günbatımında çıkmak istiyor. Biz 2 hafta önceden bakmış olmamıza rağmen gün batımı saatinde yer kalmamıştı.
Serkan’ın muhteşem önerisi ile biz 124. katdan değil de 123. kattaki At.mosphere adlı bardan yer ayırttık. Turistler tarafından daha az bilindiği için gün batımı vakti yer bulmamız daha kolay oldu. Üstelik bu bara kişibaşı 150 dirhemlik bir harcama yapma şartı ile girebiliyorsunuz. At the top’a oturmadan bir şeyler yiyip içmden 125 dirhem vermek yerine At.mosphere’de 150 dirheme 2 adet alkollü içki içip ücretsiz atıştırmalığınızı alabilirsiniz.
Pencere kenarında oturmak isterseniz 250 dirhem harcamanız gerekiyor. Biz iç kısımda oturduk ve istediğimizde cam kenarına geçip bol bol fotoğraf çekebildik. O yüzden bence turistik amaçlı bir gezi için 150 lik yerde oturmak çok mantıklı.
Tepeden bakarsak…
Dünya’nın en yüksek binasında bir yükseklik korkağı
Burj Khalifa’dan Burj Al Arab ve Palmiye adası
Atmophere Bar, Dubai. Arka manzaraya dikkat!
At the Top’ın Atmosphere’den tek üstünlüğü binanın yapılışı, tarihi ve yüksekliği ile ilgili bilgiler veriliyormuş. Bu bilgilere internetten de ulaşmanın mümkün olduğunu düşünürsek aynı paraya bir şeyler yiyip içip keyif yapmayı tercih ederim. Ha bir de Atmosphere için hafif şık giyinmek gerekiyormuş, biz de öyle yaptık…
At.mosphere‘in internet sitesi için buraya tık tık.
At the top’a Dubai Mall’un içinden çıkılıyorken Atmosphere restoran’a Burj Khalifa’daki Armani Hotel’in içinden çıkılıyor. Burj Khalifa’nın asansörleri Dünya’nın en hızlı asansörlerinden biriyimiş. Çıkarken ve inerken bir kaç kez kulak eşitlemesi yapmanız gerekiyor.
123’e bas ve hızla yüksel!
Burj Khalifa’nın komşusu Dubai Mall, toplam kapladığı alan olarak dünyanın en büyük alışveriş merkezi ünvanını elinde tutan, Dubai’nin en turistik alışveriş merkezi. Burası ile ilgili Serkan’ın ilk uyarısı, “kaybolmak garanti!”
Dubai Mall
Dubai Mall
Alışveriş odaklı geldiyseniz Dubai Mall sizin için bir cennet, hem Avrupa hem Amerika markalarını bulabileceksiniz. Alışveriş yapmayacak bile olsanız bazı bölümlerin tasarımı, içindeki kocaman akvaryum ve avm içinde düzenlenen aktiviteler burayı gezmeye değer kılacaktır.
Dubai Mall
Dubai Mall’un içindeki kocaman akvaryum sizi bir süre oyalayacak. İçeri girmeseniz bile dışardan göründüğü kadarıyla izleyip içindeki balıklara hayranlıkla bakacaksınız.
Dubai Mall’daki akvaryumun içine giriş ücretli
Akvaryumun dışarıdan görülen kısmını fotoğraflayabilirsiniz
Dubai iddialı bir şehir, en’lerin şehri, rekorları seviyor. Biz Dubai Mall’da gezerken şöyle bir manzara gördük:
Burada neler oluyor?
Ne olduğunu sorunca öğrendik ki yeni bir rekor denemesi ile karşı karşıyayız. Alandaki manikürcüler 8 saat içinde 5000 kişiye manikür yaparak Guiness Rekorlar kitabına geçeceklermiş. İstersek katılabilirmişiz. Hiç durur muyuz?
Formları doldurduk, sıramızı aldık
Biz de tırnaklarımızı törpületip, hatıra ojelerimizi aldık. O gün o rekor kırıldı ve rekorda bizim de parmağımız var – gerçek anlamda!
Rekorda bizim de parmağımız var!
We nailed it!
Daha iyisi yapılana kadar kırılan rekoru görmek için buraya tık tık.
Dubai Mall’un en ünlü atraksiyonu da The Dubai Fountain! Açık alanda saat akşam 6’dan sonra başlayan, her yarım saatte bir yapılan inanılmaz bir fıskiye şovu. Las Vegas’ta Bellagio otelinin bahçesinde de benzer fıskıye şovu izlemiştik, aynı kişiler tasarlamış zaten. Su ve ışık müzik ile dansediyor, siz de izlerken mest oluyorsunuz.
Fıskiye şovunu bekliyoruz
Herkes onu bekliyor
Dubai Mall’un içinde veya karşısındaki Souk Al Bahar‘da Fountain manzaralı restoranlarda oturup bir şeyler yerseniz bir kaç şov izleme imkanınız olur.
Bence Dubai denince ilk akla gelen yapı Dünya’nın ilk 7 yıldızlı oteli Burj Al Arab. Burayı da hem gündüz hem gece görme imkanımız oldu. Biz içine girmedik…
Burj Al Arab
Bu görseli google’dan aldım, otelin üstündeki helikopter pisti aynı zamanda tenis kortuymuş
Burj Al Arab şekil olarak yelkene benziyor. O yüzden yanına bir de dalga şeklinde otel yapmayı ihmal etmemişler. Jumeirah Beach Otel de nam-ı değer dalga otel…
Jumeirah Beach Hotel, nam-ı değer Dalga oteli
Bu dalga ve yelkeni iyi gözlemleyebileceğiniz süper manzaralı bir eğlence mekanı yapmışlar. İsmi 360. Üstelik bu bar denizin içinde diyebiliriz. Jumeirah Beach otelin içinden golf arabaları ile gidiyorsunuz. Giyime dikkat etmek lazım, damsız da girilmiyormuş.
360’dan
Wild Wadi isimli su parkı da bu yelken ve dalga otellerinin arasında. Dubai’de eğlenceli bir gün geçirmek isterseniz tercih edilebilir. Bir de Palmiye adasında Aquaventure isimli bir su parkı varmış, iki park da çok güzelmiş, seçin beğenin gidin.
Para çok ya, adamlar kaya ve kum taşıyıp Palmiye şeklinde ada yapmışlar. Adanın üstüne de müthiş lüks oteller, evler, rezidanslar kondurmuşlar. Palmiye’nin dallarında eviniz yoksa kusura bakmayın dostlar, siz fakirsiniz! Ve dallara giremezsiniz, Palmiye’nin etrafındaki çembere odaklanın.
Şehirden palmiyenin gövdesine giriş yapılıyor, palmiyenin etrafındaki çembere ulaşmak için denizin altından yol yapmışlar
Palmiyenin gövdesinde ilerlerken
Palmiyenin en uç noktasında ünlü bir otel var, Atlantis. Buranın mimarisi ve renkleri çok hoş. İçinde kocaman bir akvaryum ve Dubai’nin diğer su parkı olan Aquaventure varmış.
Atlantis Otel göründü
Atlantis Otel
Atlantis Otel Hatırası
Palmiyenin en uç noktasında ise One&Only adlı otelin içinde 101 isimli bir bara gittik. Hem otel, hem de barı hafızama cennetten bir parça olarak kazındı. Otelin içinden 101’e golf arabaları ile de gidilebiliyormuş ama biz tesadüfen yürümeyi tercih ettik. Yolları mumlarla süslemişler, loş ışık, ılık hava ve aşağıdaki havuzu da görünce burada güzel bir balayı olurmuş dedim!
A: Atlantis Otel, B: One & Only Otel
One & Only Otelin muhteşem havuzu
Bar 101
101 de çok şık bir bar, manzara güzel, ortamı ve müzikleri ile kalite akıyor. Bu kalitede bir yerde kokteyl fiyatlarının 30 tl ye tekabül eden civarda olması bana gayet makul geldi.
Palmiye’den Marina manzarası
Palmiye’yi de böylece bitirdik. Dubai devamlı gelişen ve yenilenen bir şehir. Şimdi de denizin ortasına kara ile bağlantılı olmayan ve “dünya haritası” şeklinde bir adalar topluluğu inşa ediyorlar. Dünya haritasında soğuk ülkelerin olduğu kısımlarda kar yağdıracaklarmış. Sizden her şey beklenir anacım, şaşırmam!
Genelde sıcak hava ile mücadele ettikleri için “yürüyüş” bir Dubai aktivitesi değil. Yürüyüş yolu yok denecek kadar az. Deniz kenarında Jumeirah plajının’in olduğu caddede JBR walk, onun arka paralelinde marinanın etrafında da Marina walk şehrin ender açık havada gezme bölümleri.
JBR nin açılımı Jumeirah Beach Residence. Şehrin bu bölümünde rezidans olarak kullanılan yüksek yüksek binalar var. Expo2020’nin Dubai’de yapılacağı belirlenince ev fiyatları da iyice pahalanmış özellikle bu bölgede.
JBR walk‘da restoranlar ve bazı mağazalar var. Deniz kenarına yeni bir alışveriş merkezi kuruluyordu, açık havada yanyana dükkanlar şeklinde. Hatta en deniz manzaralı yerde ünlü Türk kebap restoranı Tike’nin açılacağını gördük. Dubai’de Türk lezzetlerini özleyenlere iyi gelecektir.
JBR Walk
JBR beach denize girmek için uygun. Turistlerce çok tercih ediliyormuş. Orada yaşayan arkadaşlarımız ise daha çok Kite Beach‘i tercih ediyorlarmış. Deniz mevsimi gidenlerin aklında bulunsun.
JBR Beach, güneşlenen çok, denize giren az
Jumeirah Beach’de kumdan heykeller
Jumeirah Beach’de kumdan heykeller
Dubai’nin denizi öyle muhteşem değildi. Bizim Kuşadası gibi, kumlu ve hafif bulanık.
Marina Walk‘a ise akşam yolumuz düştü. Yüksek binaların arasında geziniyorsunuz, Dubai’de misiniz Amerika’da mısınız şaşırırsanız yandan gelen nargile kokusu sizi kendinize getirecektir. Yürüyüş yolu üzerinde bir çok restoran, kafe, nargileci bulmak mümkün.
Marina Hatırası
Marina’daki lüks yatlara bakıp bakıp iç geçirmemek de olmaz. E biz Emirati değiliz, o motor yatların yaptığı dalga köpürtmesini asla anlayamayız 🙂
Alışveriş merkezlerine doymadıysanız Marina bölgesindeki Marina Mall’a uğrayabilirsiniz.
Medinat Jumeirah çok hoş turistik bir çarşı. Dizaynındaki ahşap işçiliğini çok beğendim. Dışarıdaki su, suyun üstündeki gezinti tekneleri ve Burj Al Arab manzarası burayı uğramadan dönülmez kılıyor.
Souk Medinat
Biz Medinat Jumeirah’a gündüz gittik ama şubat olmasına rağmen çok sıcak geldi. Burası akşamüstü daha güzel oluyormuş. Hem de gitmişken Trader Vic’s adlı barda Puka Puka içmiş olursunuz, biz gittiğimizde kapalıydı.
Medinat Jumeirah
Medinat Jumeirah’dan Burj Al Arab Manzarası
Mall of Emirates de Dubai’nin 2. en turistik alışveriş merkezi. Buranın özelliği içinde bir kayak pistinin olması. Kayak pisti iyi kayabilen birisi için küçük olabilir ama hiç kayak tecrübesi olmayan benim için gayet büyüktü. Bir de pistin 50 derece sıcaklık gören bir şehirde turistik bir avm nin içinde olduğu düşünülürse bu kadarının bile büyük bir lüks olduğu sonucuna varılabilir.
Ski Dubai Mall of Emirates, telesiyej bile var
Ski Dubai, Mall of Emirates
Dubai küçük bir Amerika gibiydi, büyük alışveriş merkezlerinin içinde bir çok Amerikan markasına rastlamak mümkün. Rastlantıların en güzeli de Cheesecake Factory idi. Biz de Mall of Emirartes içindekine gittik, kayak pisti manzaralı koltuklarda yerimizi aldık ve kayak yapanları izleyerek eğlendik.
Dubai Amerika’dan daha bile fazlası denilebilir, çünkü biraz Ortadoğu, biraz Arap, biraz da Türklük var. Malatya Pazarı, Köşebaşı kebap, Tike, Atasay Kuyumculuk, Merinos Halı benim gördüğüm markalar. Kim bilir daha neler vardır.
Alışveriş merkezi olarak aslında turistik olmayan, dolayısıyla daha ucuz olan, genelde expatlerin takıldığı Ibni Batuta alışveriş merkezine de gittik Serkan’la. Yolunuz düşerse hediyelik eşya alışverişinizi buradan yapabilirsiniz. Bu alışveriş merkezinin içinde dünyanın çeşitli yerlerine ait konseptler tasarlanmış, Hindistan bölümü, Tunus bölümü gibi yerler var ve hepsi adına uygun dekore edilmiş. Çünkü Ibni Batuta bir seyyahmış. Tam da olmak istediğim gibi!
Ibni Batuta Mall’da Hindistan bölümündeyiz
Çöl Safarisi ise bir Dubai turistinin mutlaka yapması gereken aktivite. Çöle vurmadan geri dönülmez! Bizim safarinin organizasyonunu orada yaşayan arkadaşımız Zeynep yaptı. Çöl Safarisi düzenleyen bir çok şirket varmış, bizimki en iyilerinden biri olan Arabian Night Tours idi. İyi bir safari için 300 dirhemi gözden çıkarmak lazımmış. Safari turları öğleden sonra 3’te başlayıp akşam 10 gibi sona eriyor. Çölde akşamları serin oluyor, yanınıza kalın giysiler almayı unutmayın.
Safaride durum şu şekilde, 6 kişilik jipler organize ediliyor. Biz 3 kişiydik, 3 de Norveçli kız vardı jipimizde. Şoför 3-3.30 arası sizi otelden alıyor ve doğru çöle. Yolda bir mola veriliyor. Oradan kafamıza taktığımız bu örtüleri pazarlıkla aldıktan sonra çöle giriyoruz. Yol yaklaşık 45 dakika-1 saat sürüyor.
Adeta birer Arabız
Jipimiz
Jip çöle girince lastikler hafif indiriliyor, kuma gömülmemek için
Bu benim çölle ilk karşılaşmamdı. Dümdüz bir alan zannederdim, oysa rüzgardan oluşmuş tepecikler ve çukurlar vardı hep. Engebeli bir yapısı var çölün. Bu da bir eğlence malzemesi oluşturuyor, çünkü jiple ani manevralar yaparak sizi hoplatıp zıplatıyorlar, drift atıyorlar. Adeta roller coastera binmiş gibi hissettiğiniz anlar oluyor. En arkada lastiğin üstünde oturan en çok etkileniyor bu sarsılmalardan.
Karşı tepeden selam
Çöldeyiz
Uzunca bir yolu sarsılarak, hoplayıp zıplayarak gidiyoruz. Jipin içinde bazen çığlık atıyoruz, bazen kahkaha. Ama bir süre sonra benim midem bulandığı için keyfim kaçtı. Neyseki aralarda fotoğraf molaları veriliyor, biraz kendime gelebildim.
Gün batımında çöl fotoğrafları
Güneşi batırdıktan sonra tur şirketinin kamp alanına geliyoruz. Kamp alanında ilk önce eşyalarınızı bırakıp kendinize bir masa tutuyorsunuz. Masa kapma olayında sona kalan dona kalırmış. Eşyaları bıraktıktan sonra kamp aktivitelerine başlıyorsunuz. Bunlar aşağıdaki gibi:
Kampımızda yemek için yer kaptık
Deve turu attık
Şahin ile poz verdik
Emirati olduk
Elimize dövme yaptırdık, kız ışık hızındaydı
Deveye bindik, şahin ile fotoğraf çekildik, lokallerin kıyafetlerini giydik, elimize kına yaktık, çay içtik, nargile de vardı biz içemedik. Bütün bunları yaptıktan sonra tennure şovu başlıyor oluyor. Tennure şovu pelerinli bir adamın dönerek yaptığı bir şov. Dakikalarca dönüyor, pelerini şekilden şekile giriyor, ışıklar yanıyor, güzel görüntüler oluşuyor.
Tennure şovu
Tennure şovundan sonra yemek alınıyor, açık büfe ama süper leziz yemekler beklemeyin. Yine de güzel. Ardından oryantel dansöz şovu gecenin finali olarak sunuluyor. Dansöz şovu Türkiye’dekiler kadar iyi olmasa da fena değildi.
Çölden dönüşte bir banyo şart, her taraf kum içinde kalmış oluyor.
Bu yazı gerçek anlamda ayağımın tozuyla yazıldı aslında, çölde kum içinde kalan ayakkabımı hala adam akıllı temizleyebilmiş değilim 🙂
Dubai’nin eski bölümleri olan Bur Dubai, Creek ve Deira kısmına biz gitmedik. Gezi boyunca Creek diye sayıklasam da Serkan o bölgeyi 4 günlük seyahat için gereksiz bulduğunu söyledi ve bir daha gelişimizi garantilemek için bizi oraya götürmedi 🙂 O bölgede baharat çarşısı, altın çarşısı filan varmış ama çok da süper değillermiş. Onları da başka gezi blogları anlatsın bari…
Gezinizin uzunluğuna göre Abu Dhabi‘ye gitmek de planlar dahilinde olabilir. Ferrari World isimli bir tema parkta çeşit çeşit Ferrarilere tanışıp dünyanın en hızlı roller coasterına binebilirmişsiniz. Bizim araba merakımız olmadığı için tercih etmedik.
Onun haricinde Abu Dhabi’de Sheikh Zayed Camisi en görülebilir yermiş ama bir onun için gitmedik biz. İleride daha farklı müzeler açılacakmış, biraz daha turist çekmeye çalışacaklamış.
Dubai’de de yeni yeni tema parkların inşaatı sürüyor. Expo 2020’ye kadar çok değişeceği belli. Bir süre sonra tekrar gidilebilir.
Dubai’de Yeme İçme ve Alışveriş
Dubai’de her millete ait yemekler bulabilirsiniz, kendine özgü bir mutfağı yok. Yiyebileceğiniz en Arabik, en yöresel yemekler yine Lübnan mutfağına ait. Geçen sene biz de Lübnan’a gitmiştik, o yazımda bahsettiğim tüm ünlü restoranların burda da şubeleri var. Hem de aynı restoranların Dubai bayileri çok daha şatafatlı. Abdel Wahap örneğin Souk Al Bahar’da, fıskıye şov manzaralı. Karam Beyrut da aynı şekilde manzaralı ama onun girişi Dubai Mall’un içinden. Başka yerlerde de şubesi var Karam’ın.
Biz son gün Reem Al Bawadi isimli bir Lübnan restoranına gittik. Marina bölgesinde çok hoş dekorlu bir yerdi. Yemeğin yanında nargile isteyebilirsiniz. Morrocco Tea diye naneli bir çay içtik, hem sunum olarak hem de lezzet olarak bir harikaydı. Yemek olarak Lübnan mezelerinden humus, tabbule ve fattoush vazgeçilmez üçlü olarak soframızdaydı.
Souk Al Bahar
Bir akşam yemeğimizi Souk Al Bahar’da Shakespeare and Co. da nargile eşliğinde yedik.
Kahvaltılar içinde bir sabah Dubai Mall’da Madelene Cafe’de havuz manzaralı masa kaptık, bir başka sabah da JBR’de Paul kafede yedik.
Simit isterseniz Marina Walk’da Simitchi diye bir yer varmış.
Pappa Roti isimli kafeyi bir çok yerde göreceksiniz. Burada kahve eşliğinde “bun” denilen kurabiye yeniliyor. Denemek lazım!
Madelene Cafe, Dubai Mall
Yemekten çok Dubai’de gece hayatı ve barlar konusunda tecrübe edindik sanırım. Burj Khalifa’nın 123. katındaki At.mosphere, Palmiye adasında One&Only otelin içindeki Bar 101, Jumeirah Beach’te 360 yukarıda anlattığım barlar.
Yine Jumeirah Beach Hotel’de Mahiki diye bir gece klübüne gittik. Müzikleri güncelden 90’lara uzanan bilindik pop şarkılarıydı, çok eğlendik. Normalde gece klübü seven biri olmadığım halde buranın dekorasyonu ve müzikleri beğenimi kazandı. Mahiki’nin en ünlü içkisi Zombi imiş.
Gün batımını izlemek ve Palmiye adasına tepeden bakmak için de Marina bölgesindeki Mariott otelin 52. katındaki Observatory isimli roof bara gittik. Happy hour saati gittiğinizde 15 tl ye tekabül eden fiyatlarda kokteyl içebiliyorsunuz. Bizi buraya liseden arkadaşım Zeynep götürdü, görüşmediğimiz 10 yılın kritiğini yapma fırsatı bulduk 🙂 10 yıldır görmediğim arkadaşlarım olduğuna göre baya yaşlanmışız!
Pappa Roti’de kahve ve bun
Dubai’de barlardaki tuvaletler bile son derece iyi dekore edilmiş oluyor. Bazı tuvaletleri çok beğenip Olgun’a göstermek için fotoğraf çektiğim oldu 🙂
Dubai’de alışveriş konusuna gelirsek, evet çok marka var, çok büyük alışveriş merkezleri var ama süper ucuz olduğunu söyleyemeyeceğim. Bana Türkiye ile aynı geldi. Türkiye’de olmayan markalara bakılabilir.
Hediyelik eşya olarak isminizi yazdırabileceğiniz renkli kumlu dolu şişeler her yerdeydi.
Erkek kıyafeti beyaz olduğu için tuzluk, kadın kıyafeti de siyah olduğu için biberlik olarak tasarlanmış. Bence yaratıcı!
Observatory’den Palmiye manzarası
Zeynep bize Carrefour’da hediyelik eşyaların ucuz olduğunu söyledi. Biz de buradan hurma, her yerde ikram edilen füme kokulu ve barbekü soslu bademlerden, burner denilen tütsülük, shot bardağı gibi şeyler aldık.
Dubai gezi notlarıma ileride hatırlamak istediğim tüm bilgileri yazdım, bir nevi günlük gibi oldu. Ben yazarken bir daha eğlendim, umarım siz de okurken sıkılmamışsınızdır.
Bu muhteşem gezide baştan sonra kadar bizimle olan Serkan’a ne kadar teşekkür etsek az, organizasyonda emeği geçen Zeynep ve Dubai’de yaşayıp planımızı şekillendiren herkese çok teşekkürler.
Son olarak gün gün neler yaptığımızı yazacağım ki gidecek olanlara plan kolaylığı olsun:
1. Gün: Ibni Batuta Mall, Burj Khalifa’da Atmosphere Bar, Fountain Show, Souk Al Bahar’da akşam yemeği
2. Gün: Dubai Mall, Palmiye adası, Atlantis Otel, Bar 101. Bar 360, akşam geç saatte Mahiki
3. Gün: JBR’de kahvaltı, denize girme. Öğleden sonra çöl safari.
4. Gün: Jumeirah Medinat, Mall of Emirates, gün batımında Observatory Roof bar, Marina Walk’da yemek ve yürüyüş.
Siz bunlara ek olarak Dubai Miracle Garden’ı da planlarınıza ekleyebilirsiniz.
2016’nın sonundan gelen ekleme: Dubai Parks and Resorts açılmış. İçinde farklı tema parklar olan bu kompleks için Dubai planlarınızı daha uzun tutabilirsiniz. İnternet sitesi için tık tık.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve seyahatlerde paylaştığım fotoğrafları görmek için Facebook sayfamı beğenmeyi unutmayın! Instagramdan takip etmek için de buraya tık tık.
Yorumlar (99)
Çok teşekkür ederim arkadaşların yazdıkları gibi yazınız uzun olmasına rağmen hiç sıkılmadan okudum ben genelde bayanlara özel istanbulda ki bura gibi plajları ve mekanları tercih ediyorum acaba biraz da ortamı hakkında bilgilendirirmisiniz. ve plajların temizliği hakkında yani bir yurt dişi planım var inşallah gerçekletirmek istiyorum onun için bilgi topluyorum
Yazı uzun olmasına rağmen :) insanın okudukça okuyası geliyor tebrikler :)
melike hanım merhabalar,
Ellerinize saglik chok güzel olmush.
1 yaşlı çocukla SAFARiYE getmemiz problem olurmu?
size uygun bir jip ayarlarlar, sarsmayan. gidilebilir
Güzel detaylarla dolu bir yazı olmuş :) Instagram'dan zaten takip ediyordum (@genclikcalisani), google'da da bu yazıya denk gelip okudum, sonrasında sizin olduğunuzu fark edince de ayrıca sevindim.
1 ay sonra 5 gün Dubai'de olacağım. Sık kullanılanlara aldım! Tekrar tekrar okurum artık.
Selamlar,
çok güzel gezmişsiniz. buda benim dubai da gördüklerim...
http://ordaydm.blogspot.de/2017/08/ordaydm.html
Melike hanım gerçekten her şeyi detaylıca çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Bende bu Ağustos ayında Dubai Turu düşünüyorum. Umarım sıcak mevsimde gitmemiz daha mantıklı bir karardır. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyor, devamını bekliyorum :)
Batuhan Bey merhaba, Ağustosta gitmek bana pek mantıklı gelmedi aslında ama tercih sizin. Bu arada üzülerek yorumun içinde link kabul etmediğimi bildirmek isterim.
melike hanım merhabalar,
ben de sizin gibi bir dünya gezginiyim, aklınıza gelebilecek her yere gittim hatta ikişer üçer kez..ama bir tek dubaiye gitmedim. sebebi de sizin gibi düşünmemdi, bir numara yoktur avm gezmeye mi gideceğim ne işim var gibi düşüncelerle hiç aklıma bile gelmedi buraya bir seyahat ayarlamak..ama yazınızı okuduktan sonra cok cazip geldi mayısın ikinci haftasına yer ayırttım gidip bir de biz görelim bakalım dubaiyi. bu arada sayfanızı cok begeniyorum. arada mutlaka acıp okuyorum gezdiğim yerleri baskasının gözüyle okumak cok farklı bir sonraki seyahatim için faydalı oluyor,kendim gezgin olmama rağmen web sitesi açmaya üşendiğim için sizin gibi insanları ekstradan taktir ettiğimi söylemeliyim :) bu arada hemşeri olduğumuz için size ayrı bi sempatim yok değil. sevgilerimle
Ne kadar hoş bir tesadüf Aslı Hanım! Buralara(Söke) yolunuz düşerse beklerim mutlaka. Dubai ile ilgili izlenimlerinizi merak ettim. Gezginler burun kıvırıyor ama bence çok da aşağılanacak bir yer değil, beğeneceğinizi düşünüyorum. Siz sıcak bir zamanına gidiyorsunuz, denize de girebilirsiniz. Çok güzel geçmesini dilerim, sevgiler ve güzel yorumunuz için çoook teşekkürler :)
çok faydalı bir yazı olmuş. teşekkürler...
harika anlatmışsınız teşekkürler
3 aydır dubaı de yasıyorum. Nasıl faydalı bır yaxı oldu anlatamam. \r\nCok iYi yazmissiniz, elinize saglik!